Amerikai szalonnatorta
Amerikai szalonnatorta
Hozzávalók
A tésztához:
- 200 gramm Miklós' Universal mix liszt
- 50 gramm vaj
- 1 mokkáskanál só
- 1-2 evőkanál tejföl
- 1-2 evőkanál víz hideg
A töltelékhez:
- 200 gramm húsos szalonna
- 50 gramm vaj
- 3 darab tojássárgája
- 2 evőkanál rizsliszt
- 1 mokkáskanál só
- 350 gramm tejföl
- 1 teáskanál vaj a forma kikenéséhez
Instrukciók
- A szalonnát vékony csíkokra vágjuk, a zsírját kisütjük, félretesszük hűlni.
- A tésztához a vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd összegyúrjuk a sóval, a tejföllel, és annyi hideg vízzel, hogy egy viszonylag puha, könnyen gyúrható, de nem ragacsos tésztát kapjunk.
- A tésztát, olajos kézzel belenyomkodjuk egy 26 cm-es kapcsos tortaformába, elegyengetjük, úgy hogy pereme is legyen.
- A töltelékhez a vajat a tojássárgájával és a liszttel simára keverjük, majd hozzákeverjük a tejfölt, a sót, a kihűlt sült szalonnát, és egy keveset a kisült zsírból.
- A tészta tetejére öntjük, elsimítjuk, majd 180 C fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt pirosra sütjük. Hidegen és melegen egyaránt kitűnő. Jégbe hűtött paradicsomlével kínáljuk.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)