Sign In

Receptek

Arancini – Hússal, sajttal töltött rizsgombóc

 

Arancini - Hússal, sajttal töltött rizsgombóc

Elkészítési idő 1 óra 20 perc
Kategória Főétel
Konyha Olasz
Mennyiség 8 db

Hozzávalók
  

A gombóchoz:

  • 200 gramm basmati rizs
  • 400 ml víz
  • 1 teáskanál só
  • 1 csipet sáfrány (sáfrányos szeklice)
  • 2 darab tojás
  • 3 evőkanál rizsliszt
  • 100 gramm zsemlemorzsa gluténmentes

A töltelékhez:

  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 darab vöröshagyma kisebb fej
  • 1 szál szárzeller
  • 150 gramm darált hús
  • 50 ml paradicsomlé
  • 40 gramm zöldborsó
  • 1 mokkáskanál só
  • 1/4 mokkáskanál őrölt fekete bors
  • 50 gramm trappista sajt reszelt
  • 50 gramm juhsajt apróra vágott, (Pecorino)

A sütéshez:

  • 500 ml napraforgóolaj

A paradicsommártáshoz:

  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 púpozott rizsliszt
  • 1 evőkanál vöröshagyma finomra reszelt
  • 1 gerezd fokhagyma zúzott
  • 800 ml paradicsomlé 100%-os házi
  • 1 teáskanál só
  • 1/2 mokkáskanál durvára őrölt fekete bors
  • 1 teáskanál olasz fűszerkeverék
  • 2 teáskanál cukor (elmaradhat)
  • 4-5 darab bazsalikomlevél friss

Instrukciók
 

  • A rizst alaposan megmossuk, majd a sóval és egy csipetnyi sáfránnyal (hogy szép sárga legyen), fedő alatt kis lángon addig főzzük, amíg az összes vizet felszívja. Elzárjuk alatta a tüzet, és lefedve hagyjuk, hogy teljesen megpuhuljon.
  • A töltelékhez az apróra vágott hagymát és szárzellert az olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a darált húst, közepes lángon fehéredésig sütjük. Hozzáöntjük a paradicsomlét, 2 ek vizet, sózzuk, borsozzuk, majd a zöldborsót is hozzáadjuk, és fedő alatt, kis lángon puhára pároljuk a húst, és elpárologtatjuk az összes folyadékot alóla.
  • Amikor a hús megpuhult, még melegen hozzákeverjük a kétféle sajtot, hogy megolvadjon.
  • A paradicsommártáshoz a lisztet megfuttatjuk az olajon, hozzáadjuk a reszelt vöröshagymát és a zúzott fokhagymát, majd apránként, kevergetés közben felöntjük a paradicsomlével. Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük, és pár perc alatt besűrítjük, a végén rászórjuk az apróra vágott bazsalikomlevelet.
  • A közben kihűlt rizst összekeverjük a 2 tojással és a liszttel. A tenyerünkbe teszünk egy jó nagy evőkanálnyi adagot, kicsit ellapítjuk, a közepébe halmozunk egy keveset a töltelékből, majd betakarjuk, és kacsatojás alakú és nagyságú formára alakítjuk.
  • Meghempergetjük a zsemlemorzsában, közepesen forró olajban 4-5 perc alatt aranybarnára sütjük, majd konyhai papírtörlőre szedjük. Még forrón a paradicsommártással tálaljuk.
  •  

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó arancini, főétel, gluténmentes, sajt

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük