Baconos csavart rúd – vajas tésztából
Baconos csavart rúd - vajas tésztából
Hozzávalók
A tésztához:
- 150 gramm Nutri Free mix per Pane
- 50 gramm Nutri Free mix per Dolci
- 50 gramm kukoricaliszt
- 250 gramm vaj
- 0,5 teáskanál só
- 1 teáskanál ecet 10 %-os
- 125 ml hideg víz
- 10 gramm kukoricaliszt a nyújtáshoz
- ízlés szerint szezámmag
- 250 gramm szelet bacon szalonna
- 3-4 evőkanál tejföl
- 2-3 evőkanál reszelt sajt
- 2 evőkanál szezámmag
Instrukciók
- Kimérünk 50 gramm lisztet, 200 gramm vajat, és a gyúródeszkára tesszük. Egy késsel elkezdjük aprítani a vajat, minél apróbb kockákra, és próbáljuk összevegyíteni a liszttel.
- Ha már késsel nem megy, akkor elkezdjük kézzel összegyúrni, de figyeljünk, hogy a kezünk melegétől ne olvadjon meg a vaj. Amikor összeállt, egyneművé vált, lapos négyzet alakúra formáljuk, fóliába csomagoljuk és betesszük a hűtőbe.
- A hideg vízben feloldjuk a sót, hozzáadjuk az ecetet. A maradék 200 gramm lisztet gyorsan elmorzsoljuk a maradék 50 gramm vajjal, és összedolgozzuk az ecetes, sós vízzel. Addig gyúrjuk, amíg el nem válik a kezünktől, a gyúródeszkától. Sima, egynemű, jól gyúrható tésztát kell kapnunk.
- Ne felejtsétek el, hogy a siker néha egy csipet liszten múlik, vagy egy csöppnyi nedvesítésen! Ezt is lapos négyzet alakúra formáljuk, fóliába csomagoljuk és betesszük a hűtőbe 20 percre a vajas keverék mellé. Főleg nyáron fontos, hogy hűtőben pihenjen!
- A 20 perc eltelte után enyhén lisztezett gyúródeszkára helyezzük, egyik csücske nézzen felénk, és elkezdjük a csücsköket nyújtani úgy, hogy egy négylevelű lóhere alakot alkossunk. A tészta közepe maradhat egy picit vastagabb, ahová rátesszük, majd a vajas keveréket.
- Ráhajtjuk a négy csücsköt úgy, hogy a tészta mindenütt fedje a liszttel összegyúrt vajat. A tésztát elkezdjük ütögetni, nyomogatni a sodrófával, majd fél centi vastagságú téglalappá nyújtjuk.
- Ezután kezdjük el hajtogatni. A tésztát képzeletben három részre osztjuk, a bal oldali tésztarészt behajtjuk a tészta kétharmad részéig, a jobb oldali tésztarészt ráhajtjuk a középső részre, vagyis három rétegbe hajtjuk a tésztát.
- Ezután elforgatjuk a tésztát 90 fokkal, és ismét kinyújtjuk fél centi vastagra. Most képzeletben négy részre osztjuk a tésztát, jobb oldalát és a bal oldalát is behajtjuk a közepéig,
- Majd a két dupla részt egymásra hajtjuk. Ezután ismét 20 perc pihentetés a hűtőben.
- A hajtogatásokat még kétszer megismételjük a pihentetési időkkel együtt. A második, harmadik nyújtásnál picit jobban meg kell lisztezni a deszkát, hogy ne ragadjon le a tészta.
- Amikor a harmadik hajtogatás is kész, kinyújtjuk, tejföllel megkenjük a tésztát, sajttal megszórjuk, ráfektetjük a bacon szeleteket, és éles késsel 2-3 centi széles csíkokat vágunk.
- A csíkokat szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, megcsavarjuk őket, tejjel vékonyan lekenjük, szezámaggal megszórjuk.
- Nagyon forró sütőben kezdjük sütni (220-230 C-on), 5-10 perc után lehet fokozatosan csökkenteni a hőt 180 C-ig. Kb. 20 perc alatt sül meg.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)