Sign In

Receptek

Baconos csavart rúd – vajas tésztából

 

Baconos csavart rúd - vajas tésztából

Elkészítési idő 2 óra 30 perc
Kategória Sós sütemények
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre

Hozzávalók
  

A tésztához:

  • 150 gramm Nutri Free mix per Pane
  • 50 gramm Nutri Free mix per Dolci
  • 50 gramm kukoricaliszt
  • 250 gramm vaj
  • 0,5 teáskanál
  • 1 teáskanál ecet 10 %-os
  • 125 ml hideg víz
  • 10 gramm kukoricaliszt a nyújtáshoz
  • ízlés szerint szezámmag
  • 250 gramm szelet bacon szalonna
  • 3-4 evőkanál tejföl
  • 2-3 evőkanál reszelt sajt
  • 2 evőkanál szezámmag

Instrukciók
 

  • Kimérünk 50 gramm lisztet, 200 gramm vajat, és a gyúródeszkára tesszük. Egy késsel elkezdjük aprítani a vajat, minél apróbb kockákra, és próbáljuk összevegyíteni a liszttel.
  • Ha már késsel nem megy, akkor elkezdjük kézzel összegyúrni, de figyeljünk, hogy a kezünk melegétől ne olvadjon meg a vaj. Amikor összeállt, egyneművé vált, lapos négyzet alakúra formáljuk, fóliába csomagoljuk és betesszük a hűtőbe.
  • A hideg vízben feloldjuk a sót, hozzáadjuk az ecetet. A maradék 200 gramm lisztet gyorsan elmorzsoljuk a maradék 50 gramm vajjal, és összedolgozzuk az ecetes, sós vízzel. Addig gyúrjuk, amíg el nem válik a kezünktől, a gyúródeszkától. Sima, egynemű, jól gyúrható tésztát kell kapnunk.
  • Ne felejtsétek el, hogy a siker néha egy csipet liszten múlik, vagy egy csöppnyi nedvesítésen! Ezt is lapos négyzet alakúra formáljuk, fóliába csomagoljuk és betesszük a hűtőbe 20 percre a vajas keverék mellé. Főleg nyáron fontos, hogy hűtőben pihenjen!
  • A 20 perc eltelte után enyhén lisztezett gyúródeszkára helyezzük, egyik csücske nézzen felénk, és elkezdjük a csücsköket nyújtani úgy, hogy egy négylevelű lóhere alakot alkossunk. A tészta közepe maradhat egy picit vastagabb, ahová rátesszük, majd a vajas keveréket.
  • Ráhajtjuk a négy csücsköt úgy, hogy a tészta mindenütt fedje a liszttel összegyúrt vajat. A tésztát elkezdjük ütögetni, nyomogatni a sodrófával, majd fél centi vastagságú téglalappá nyújtjuk.
  • Ezután kezdjük el hajtogatni. A tésztát képzeletben három részre osztjuk, a bal oldali tésztarészt behajtjuk a tészta kétharmad részéig, a jobb oldali tésztarészt ráhajtjuk a középső részre, vagyis három rétegbe hajtjuk a tésztát.
  • Ezután elforgatjuk a tésztát 90 fokkal, és ismét kinyújtjuk fél centi vastagra. Most képzeletben négy részre osztjuk a tésztát, jobb oldalát és a bal oldalát is behajtjuk a közepéig,
  • Majd a két dupla részt egymásra hajtjuk. Ezután ismét 20 perc pihentetés a hűtőben.
  • A hajtogatásokat még kétszer megismételjük a pihentetési időkkel együtt. A második, harmadik nyújtásnál picit jobban meg kell lisztezni a deszkát, hogy ne ragadjon le a tészta.
  • Amikor a harmadik hajtogatás is kész, kinyújtjuk, tejföllel megkenjük a tésztát, sajttal megszórjuk, ráfektetjük a bacon szeleteket, és éles késsel 2-3 centi széles csíkokat vágunk.
  • A csíkokat szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, megcsavarjuk őket, tejjel vékonyan lekenjük, szezámaggal megszórjuk.
  • Nagyon forró sütőben kezdjük sütni (220-230 C-on), 5-10 perc után lehet fokozatosan csökkenteni a hőt 180 C-ig. Kb. 20 perc alatt sül meg.  

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó bacon, gluténmentes, ropogtatnivaló, sós sütemény, vajas tészta

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating