Bécsi croissant
Bécsi croissant
Hozzávalók
- 15 gramm friss élesztő vagy 7 gramm szárított
- 1 evőkanál langyos víz
- 25 gramm cukor
- 1 mokkáskanál só
- 1 evőkanál tej
- 25 gramm vaj
- 5 evőkanál víz
- 5 evőkanál tej
- 150 gramm Nutri Free mix per Pane
- 100 gramm Miklós' Universal mix
- 1 evőkanál útifűmaghéj
- 3 evőkanál víz
- 20 gramm rizsliszt a nyújtáshoz
- 150 gramm vaj a kenéshez (2 x 75 gramm)
- 1 darab tojás a tetejére
Instrukciók
- Keverjük össze az élesztőt 1 evőkanál langyos vízzel. Oldjuk fel a cukrot és a sót 1 evőkanál tejben. Olvasszunk fel 25 gramm vajat 5 evőkanál vízzel és 5 evőkanál tejjel.
- Szitáljuk a lisztet (útifűmaghéj + víz) a robotgép táljába, adjuk hozzá a cukor, só, tej keverékét, majd a vaj, víz és tej keverékét, legvégül az élesztőt.
- Keverjük a géppel, addig, amíg egy könnyű tésztát kapunk (lehet, hogy egy kicsit ragadni fog). Langyos helyen kelesszük a duplájára kb. 1 óra alatt. Amikor megkelt, tegyük át a tésztát egy kilisztezett tálba, és tegyük be a hűtőbe fél órára.
- Ezután nyújtsuk ki a tésztát vékony téglalap alakúra egy alaposan meglisztezett deszkán, és 75 gr apró darabokra vágott vajat osszunk el a tészta 2/3 részén, majd hajtogassuk össze a tésztát 3 részre, a vajazatlan résszel kezdve. Takarjuk le a tésztát, és tegyük be a hűtőbe 1 órára.
- Az idő letelte után nyújtsuk ki megint vékony téglalap alakúra, 2/3 részén osszuk el a második adag vajat, hajtogassuk háromba, és további 30 percre letakarva tegyük be a hűtőbe.
- Ezután nyújtsuk ki 30x60 centisre, hosszában vágjuk ketté, és osszuk háromszögekre a két sávot. Egy-egy háromszöget tekerjünk fel a szélesebbik felénél kezdve, tegyük kivajazott sütőlapra, hagyjuk még egy órát pihenni.
- Kenjük le felvert tojással, és süssük 3 percig 240 C fokra előmelegített sütőben, majd mérsékeljük a hőt 200 C fokra, süssük további 10-12 percig, figyelve, hogy ne égjenek meg.
- Miután kihűltek, félbevágva akár lekvárral, akár sajtkrémmel megtölthetők, mert a tészta se nem édes, se nem sós, és nagyon-nagyon finom.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)