Sign In

Receptek

Bejgli rizslisztből – útifűmaghéj nélkül

 

Bejgli rizslisztből - útifűmaghéj nélkül

Elkészítési idő 1 óra 30 perc
Kategória Édes sütemények
Konyha Magyar
Mennyiség 1 rúd

Hozzávalók
  

  • 300 gramm rizsliszt
  • 50 gramm darált mandula vagy dió
  • 6 gramm sütőpor
  • 1 mokkáskanál
  • 50 gramm porcukor
  • 1 darab bio citrom reszelt héja
  • 10 gramm vaníliás cukor
  • 3 darab kicsi vagy 2 darab nagyobb tojás
  • 100 gramm Rama margarin

Töltelék

    Diós:

    • 100 gramm darált dió
    • 40 gramm porcukor
    • 40 gramm Rama
    • 20 gramm kandírozott gyümölcs
    • 1/2 darab narancs reszelt héja
    • 1-2 evőkanál víz

    Mákos:

    • 100 gramm darált mák
    • 40 gramm porcukor
    • 40 gramm Rama margarin
    • 20 gramm mazsola
    • 1/2 darab narancs reszelt héja

    Tetejét lekenni:

    • 1 darab tojássárgája

    Instrukciók
     

    • Először a tölteléket készítjük el: a mazsolát langyos vízbe áztatjuk. A darált diót és külön a mákot, az olvasztott margarinnal, a porcukorral és a reszelt narancshéjjal összekeverjük. Ha nagyon sűrű, 1-2 kanál vízzel hígíthatjuk, de ne legyen folyós, csak kenhető.
    • Tészta: a rizslisztet, darált mandulát elmorzsoljuk a margarinnal, majd hozzáadjuk a sütőport, sót, porcukrot, reszelt citromhéjat, vaníliás cukrot és a tojásokkal együtt egy könnyen gyúrható, lágy, de nem nagyon ragadós tésztát kell kapnunk.
    • Folpackba csomagoljuk, és betesszük a hűtőbe. Minél tovább áll (akár egész éjszaka), annál könnyebb lesz vele dolgozni.
    • A pihenőidő letelte után kicsit átgyúrjuk, majd szilikonos, jól meglisztezett sütőpapíron kb. 1cm vastagra kinyújtjuk.
    • Rákenjük a tölteléket, egyik felére a diósat, másik felére a mákosat, rászórjuk a diósra a kandírozott gyümölcsöt, a mákosra a mazsolát, kicsit belenyomkodjuk (ne keverjük előre bele a töltelékbe, mert nehéz lesz a puha tésztára rákenni a mazsolával együtt).
    • Szorosan felcsavarjuk a papír segítségével, majd a sütőpapírral együtt helyezzük a tepsire. Egy vastagabb szívószállal néhány helyen belebökünk, egészen a tészta aljáig, hogy a gőz ne nyomja szét a bejglit, ne repedjen meg (garantáltan meg fog repedni, a mákos mindig jobban, mint a diós).
    • A tojássárgájával lekenjük a tetejét, majd 180 C fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt megsütjük.
    • Sütés közben meg fog repedni, de nem kell pánikba esni.
    • Miután megsült, még forrón, amilyen szorosan csak lehet, beletekerjük a sütőpapírba, majd egy konyharuhába és így hűtjük ki.
    • Frissen még nagyon törik, de miután kihűlt, csomagoljuk be folpackba, abban tároljuk és másnap gyönyörűen szeletelhető.  

    Jegyzetek

    Köszönjük a receptet:

    Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
    Kulcsszó bejgli, édes sütemény, gluténmentes, rizsliszt

     

    Related Posts

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    Recipe Rating