Bolognai húsos pite
Bolognai húsos pite
Hozzávalók
A tésztához:
- 200 gramm Miklós' Universal mix
- 1 teáskanál só
- 100 gramm vaj
- 1 darab tojás
A töltelékhez:
- 1 darab közepes vöröshagyma
- 2-3 evőkanál olaj
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 400 gramm darált hús
- 3-4 evőkanál paradicsompüré
- 1 mokkáskanál szárított oregáno
- 1 mokkáskanál szárított bazsalikom
- 1 mokkáskanál szárított kakukkfű
- 1/2 mokkáskanál őrölt fekete bors
A tetejére:
- 100 gramm reszelt sajt
Instrukciók
- A lisztet összekeverjük a sóval, a vajat elmorzsoljuk a liszttel, és gyorsan összegyúrjuk a tojással. Amíg a tölteléket elkészítjük, a tésztát folpackba csomagolva betesszük a hűtőbe.
- A hagymát felaprítjuk, az olajon megdinszteljük, a végén hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a darált húst is. Sózzuk, borsozzuk, hozzákeverjük a paradicsompürét és a fűszereket. Erős tűzön pirítjuk pár percig, majd egy kevés vizet öntünk alá, és lassú tűzön, puhára pároljuk a húst.
- A tésztát kivesszük a hűtőből, kicsit átgyúrjuk, majd egy kb. 30 cm átmérőjű kerek lappá nyújtjuk, és megpróbáljuk egy 23 cm átmérőjű pitesütőbe belehelyezni. Ha nem sikerül egy darabban, az sem probléma, szépen bele lehet nyomkodni a tésztát a formába úgy, hogy legyen pereme is.
- Villával megszurkáljuk, hogy ne nagyon púposodjon fel, és 15 perc alatt, 190 fokon elősütjük.
- Amikor már a hús is puha, a tésztára halmozzuk a tölteléket, a tetejét megszórjuk reszelt sajttal.
- 25-30 perc alatt készre sütjük.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)