Burgonyás lángos
Burgonyás lángos
Hozzávalók
- 250 gramm Miklós' Universal mix liszt
- 120 gramm főtt burgonya
- 1 teáskanál só
- 10 gramm friss élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 220 ml tej
- 2 evőkanál étolaj
A sütéshez:
- 500 ml étolaj
A tetejére:
- 200 ml tejföl
- 50 gramm reszelt sajt
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál étolaj
Instrukciók
- Az élesztőt felfuttatjuk a cukorral 100 ml langyos tejben.
- A lisztet belemérjük a robotgép táljába, összekeverjük a sóval és az összetört, főtt burgonyával. Elindítjuk a robotgépet, és a felfutott élesztős tejet apránként a liszthez adagoljuk, majd a maradék 120 ml langyos tejet is, a végén pedig olajat.
- Alaposan kidagasztjuk a tésztát, majd letakarjuk, és langyos helyen kb. 45 perc alatt a duplájára kelesztjük.
- Miután megkelt a tészta, olajozott szilikon nyújtólapra (vagy műanyag tálcára) borítjuk, olajos kézzel kb. 2 cm vastagra nyújtjuk.
- 12 részre osztjuk, gombócokat formázunk, és 10-15 percig még pihentetjük a tésztát.
- Közben felmelegítjük az olajat, a gombócokat olajos kézzel kissé szétnyújtjuk (kb. 12-14 cm-re), és a közepesen forró olajban 1-1 perc alatt megsütjük mindkét oldalukat.
- A megsült lángosokat konyhai papírtörlővel borított tálcára tesszük, megkenjük a fokhagymás olajjal, vagy a tejföllel, és megszórjuk a reszelt sajttal.
- Tipp: Ha olajozott felületen, olajozott kézzel nyújtjuk ki a lángosokat, nem fog a liszt belepotyogni az olajba, és nem fog megégni.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)