Burgonyatorta
Burgonyatorta
Hozzávalók
A tésztához:
- 4 darab tojás
- 180 gramm porcukor
- 250 gramm burgonya áttört, főtt, lisztesebb fajta
- 3 evőkanál rizsliszt
- 3 evőkanál zsemlemorzsa gluténmentes
- 1/2 mokkáskanál só
- 6 gramm sütőpor
A forma kikenéséhez:
- 1 teáskanál vaj
- 1 evőkanál rizsliszt púpozott
A krémhez:
- 100 gramm margarin
- 100 gramm porcukor
- 250 gramm burgonya áttört, főtt
- 20 gramm kakaópor
- 10 gramm cukor vaníliás
- 2 evőkanál rum vagy 1 teáskanál rumaroma
- 50-70 ml habtejszín kb.
Instrukciók
- 50 dkg burgonyát főzzünk meg enyhén sós vízben, szűrjük le, majd törjük össze krémesre, vagy passzírozzuk át.
- A tésztához a tojások sárgáját a porcukorral habosra keverjük a robotgép maximális fokozatán 3-4 perc alatt. Ezután hozzáadunk 25 dkg főtt, áttört burgonyát, majd a liszttel, zsemlemorzsával, sóval összekevert sütőport adjuk hozzá. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan a masszába forgatjuk.
- Kivajazott, kilisztezett 24 cm-es tortaformába öntjük, eligazgatjuk a tetejét, majd 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt megsütjük, majd hűlni hagyjuk.
- A krémhez a margarint a porcukorral, vaníliás cukorral és a rummal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tejszínnel krémessé kevert maradék 25 dkg áttört burgonyát, végül a kakaóport.
- A kihűlt tésztát félbevágjuk és megtöltjük a krémmel. A tetejét porcukorral megszórjuk, vagy tetszőlegesen kidíszítjük.
- Fogyasztás előtt néhány órára tegyük hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)