Sign In

Cannoli

 

Cannoli

Elkészítési idő 1 óra 20 perc
Kategória Édes sütemények
Konyha Olasz
Mennyiség 18 db

Hozzávalók
  

  • 250 gramm Miklós' Universal mix liszt
  • 30 gramm porcukor
  • 5 gramm kakaópor
  • 1 csipet
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • 1 mokkáskanál Nescafé
  • 50 gramm sertészsír
  • 1 darab tojás M-es
  • 30 ml fehérborecet
  • 30 ml Marsala

vagy

  • 20 ml száraz fehérbor
  • 10 ml sütőrum

A nyújtáshoz:

  • 1-2 evőkanál rizsliszt
  • 1-2 evőkanál étolaj

A lekenéshez:

  • 1 darab tojásfehérje

A sütéshez:

  • 1000 ml étolaj

A töltelékhez:

  • 750 gramm ricotta
  • 300 gramm porcukor
  • 40 gramm csokicsepp
  • 50 gramm apróra vágott, kandírozott vegyes gyümölcs

A díszítéshez:

  • ízlés szerint porcukor
  • 10 darab kandírozott piros cseresznye
  • 20 gramm apróra vágott, kandírozott vegyes gyümölcs

Instrukciók
 

  • A ricottát beletesszük egy szűrőbe, aláteszünk egy másik tálat, és jól lecsepegtetjük.
  • Egy nagyobb tálba tesszük az átszitált lisztet, porcukrot, kakaóport, nescafét, sót és a fahéjat, és jól összekeverjük.
  • Hozzáadjuk a zsírt, kicsit elmorzsoljuk a liszttel, majd hozzáadjuk a tojás, és apránként a borral összekevert fehérborecetet. Nem kell megijedni, nyersen kicsit érződik az ecet íze, megsütve már nem.
  • Alaposan összegyúrjuk (kb. 5 perc), a végeredménynek egy nagyon jól formázható, rugalmas tésztának kell lennie.
  • Folpackba csomagoljuk és betesszük a hűtőbe 1 óra hosszára.
  • Közben elkészítjük a krémet. A lecsepegtetett ricottához keverjük laza mozdulatokkal a cukrot (én csak a fele mennyiséget tettem bele, 150 grammot, nekem így is elég édes volt), majd lefedjük folpackal, és betesszük a hűtőbe, legalább egy óra hosszára.
  • Az idő letelte után áttörjük, majd két részre osztjuk, egyik felébe belekeverjük a csokicseppet.
  • A másik felébe az apróra vágott, kandírozott gyümölcsöt keverjük bele. A krémet lehet még néhány csepp mandula aromával vagy mandulalikőrrel is ízesíteni.
  • Amikor letelt a tészta pihenőideje, a tészta felét egy rizsliszttel vékonyan beszórt gyúrólapon 2-3 mm vastagra nyújtjuk, majd egy kb. 9-10 cm-es szaggatóval kiszaggatjuk. Egy kicsit még nyújtunk rajta a sodrófával, hogy kb. 11 cm hosszú (vagy a sütőformánknak megfelelő méretű), ovális forma legyen, majd a tésztát rátekerjük a sütőformára úgy, hogy egy kis részen fedjék egymást.
  • A találkozó tésztarészeknél kenjük le villával felvert tojásfehérjével, de óvatosan, hogy a formára ne kerüljön fehérje, különben nem fogjuk tudni leszedni sütés után, s formáról.
  • Az így előkészített tésztákat süssük ki közepesen forró olajban 1-1 perc alatt, egyszerre csak 2-3 darabot, hogy ne hűljön le nagyon az olaj sütés közben. A megsült tésztákat csipesszel vegyük ki, tegyük konyhai papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja. Hagyjuk teljesen kihűlni a tésztát, csak akkor vegyük le a formáról.
  • A leeső tésztaszéleket ismét összegyúrjuk, ha nagyon száraznak éreznénk, olajos kézzel gyúrjuk át, és ismét rugalmas lesz. Nekem 9 darab formám volt, 2 adagban sütöttem ki a tésztát. Nagyon finom, nagyon ropogós tészta lett. Miután mindet megsütöttük, megtöltjük az elkészített túrókrémmel. Felét a csokicseppessel töltjük meg, másik felét a kandírozott gyümölcsössel.
  • Én kiskanállal töltöttem meg a tésztahengereket, de lehet habzsákkal is (nekem nem a barátom a habzsák). A megtöltött sütik egyik végét egy-egy félbevágott, kandírozott cseresznyével, másik végét apróra vágott vegyes, kandírozott gyümölccsel díszítjük, de díszíthetjük apróra vágott pisztáciával is. A tetejét szórjuk meg bőven porcukorral.
  • A tésztahengereket ajánlatos közvetlen fogyasztás előtt megtölteni, mert állás közben beszívja a ricotta nedvességét, megpuhul, elveszti a ropogósságát.  

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó cannoli, édes sütemény, gluténmentes

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating