Cannoli
Cannoli
Hozzávalók
- 250 gramm Miklós' Universal mix liszt
- 30 gramm porcukor
- 5 gramm kakaópor
- 1 csipet só
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj
- 1 mokkáskanál Nescafé
- 50 gramm sertészsír
- 1 darab tojás M-es
- 30 ml fehérborecet
- 30 ml Marsala
vagy
- 20 ml száraz fehérbor
- 10 ml sütőrum
A nyújtáshoz:
- 1-2 evőkanál rizsliszt
- 1-2 evőkanál étolaj
A lekenéshez:
- 1 darab tojásfehérje
A sütéshez:
- 1000 ml étolaj
A töltelékhez:
- 750 gramm ricotta
- 300 gramm porcukor
- 40 gramm csokicsepp
- 50 gramm apróra vágott, kandírozott vegyes gyümölcs
A díszítéshez:
- ízlés szerint porcukor
- 10 darab kandírozott piros cseresznye
- 20 gramm apróra vágott, kandírozott vegyes gyümölcs
Instrukciók
- A ricottát beletesszük egy szűrőbe, aláteszünk egy másik tálat, és jól lecsepegtetjük.
- Egy nagyobb tálba tesszük az átszitált lisztet, porcukrot, kakaóport, nescafét, sót és a fahéjat, és jól összekeverjük.
- Hozzáadjuk a zsírt, kicsit elmorzsoljuk a liszttel, majd hozzáadjuk a tojás, és apránként a borral összekevert fehérborecetet. Nem kell megijedni, nyersen kicsit érződik az ecet íze, megsütve már nem.
- Alaposan összegyúrjuk (kb. 5 perc), a végeredménynek egy nagyon jól formázható, rugalmas tésztának kell lennie.
- Folpackba csomagoljuk és betesszük a hűtőbe 1 óra hosszára.
- Közben elkészítjük a krémet. A lecsepegtetett ricottához keverjük laza mozdulatokkal a cukrot (én csak a fele mennyiséget tettem bele, 150 grammot, nekem így is elég édes volt), majd lefedjük folpackal, és betesszük a hűtőbe, legalább egy óra hosszára.
- Az idő letelte után áttörjük, majd két részre osztjuk, egyik felébe belekeverjük a csokicseppet.
- A másik felébe az apróra vágott, kandírozott gyümölcsöt keverjük bele. A krémet lehet még néhány csepp mandula aromával vagy mandulalikőrrel is ízesíteni.
- Amikor letelt a tészta pihenőideje, a tészta felét egy rizsliszttel vékonyan beszórt gyúrólapon 2-3 mm vastagra nyújtjuk, majd egy kb. 9-10 cm-es szaggatóval kiszaggatjuk. Egy kicsit még nyújtunk rajta a sodrófával, hogy kb. 11 cm hosszú (vagy a sütőformánknak megfelelő méretű), ovális forma legyen, majd a tésztát rátekerjük a sütőformára úgy, hogy egy kis részen fedjék egymást.
- A találkozó tésztarészeknél kenjük le villával felvert tojásfehérjével, de óvatosan, hogy a formára ne kerüljön fehérje, különben nem fogjuk tudni leszedni sütés után, s formáról.
- Az így előkészített tésztákat süssük ki közepesen forró olajban 1-1 perc alatt, egyszerre csak 2-3 darabot, hogy ne hűljön le nagyon az olaj sütés közben. A megsült tésztákat csipesszel vegyük ki, tegyük konyhai papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja. Hagyjuk teljesen kihűlni a tésztát, csak akkor vegyük le a formáról.
- A leeső tésztaszéleket ismét összegyúrjuk, ha nagyon száraznak éreznénk, olajos kézzel gyúrjuk át, és ismét rugalmas lesz. Nekem 9 darab formám volt, 2 adagban sütöttem ki a tésztát. Nagyon finom, nagyon ropogós tészta lett. Miután mindet megsütöttük, megtöltjük az elkészített túrókrémmel. Felét a csokicseppessel töltjük meg, másik felét a kandírozott gyümölcsössel.
- Én kiskanállal töltöttem meg a tésztahengereket, de lehet habzsákkal is (nekem nem a barátom a habzsák). A megtöltött sütik egyik végét egy-egy félbevágott, kandírozott cseresznyével, másik végét apróra vágott vegyes, kandírozott gyümölccsel díszítjük, de díszíthetjük apróra vágott pisztáciával is. A tetejét szórjuk meg bőven porcukorral.
- A tésztahengereket ajánlatos közvetlen fogyasztás előtt megtölteni, mert állás közben beszívja a ricotta nedvességét, megpuhul, elveszti a ropogósságát.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)