Sign In

Receptek

Céklaleves túrógaluskával

 

Céklaleves túrógaluskával

Elkészítési idő 1 óra 30 perc
Kategória Leves receptek
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre

Hozzávalók
  

A leveshez:

  • 500 gramm cékla
  • 2 teáskanál
  • 1 mokkáskanál köménymag
  • 1 darab alma
  • 1 darab burgonya
  • 1 darab vöröshagyma közepes
  • 60 gramm póréhagyma
  • 1 szál szárzeller
  • 3 evőkanál napraforgóolaj
  • 50 ml édes fehérbor
  • 200 ml almalé 100 %-os
  • 1000 ml zöldségalaplé vagy víz és zöldségleves ételízesítő
  • 1/2 mokkáskanál őrölt fekete bors
  • 1/2 mokkáskanál köménymag őrölt
  • 1-2 evőkanál balzsamecet
  • 50 ml főzőtejszín
  • 1 teáskanál citromlé

A túrógaluskához:

  • 30 gramm vaj
  • 1 darab tojás
  • 250 gramm tehéntúró
  • 1/2 mokkáskanál
  • 40 gramm zsemlemorzsa (gluténmentes)
  • 1 púpos tk útifűmaghéj a gluténmentes galuskához

Instrukciók
 

  • A leveshez a céklát alaposan megmossuk, majd a sóval, köménymaggal ízesített vízben puhára főzzük.
  • A túrógaluskához a puha vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a tojássárgáját, a villával összetört túrót, a sót, a zsemlemorzsát, az útifűmaghéjat, majd alaposan összekeverjük.
  • A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és ezt is a túrós masszához dolgozzuk, majd letakarva betesszük a hűtőbe, minimum 30 percre.
  • A finomra vágott vöröshagymát, és a karikára vágott póréhagymát megdinszteljük az olajon, majd rászórjuk a felaprított szárzellert, a meghámozott, kockára vágott burgonyát és almát, és pár percig együtt pirítjuk.
  • Felöntjük a borral, az almalével, valamint a zöldségalaplével. Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük az őrölt köménnyel. Felforraljuk, majd fedő alatt, kis lángon főzzük 30-35 percig.
  • A megfőtt céklát meghámozzuk, kockára vágjuk, a levesbe tesszük, levesszük a tűzről, és botmixerrel pürésítjük. A tejszínnel és a balzsamecettel ízesítjük, ha szükséges, még megsózzuk.
  • A túrós masszát elővesszük a hűtőből, és megvizezett evőkanállal galuskákat formázunk, majd enyhén sózott, gyöngyözve fővő vízbe rakjuk, 5 percig főzzük, félidőben megfordítjuk őket. Ezután elzárjuk alatta a gázt, de a galuskákat még 10 percig a vízben hagyjuk lefedve, majd leszűrjük.
  • Tálaláskor a forró levest tányérokba merjük, a túrógaluskát rátesszük, és meglocsoljuk a citromlével elkevert tejszínnel. 

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó cékla, galuska, gluténmentes, leves, túró

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating