Sign In

Receptek

Céklás-mákos-diós szelet

 

Céklás-mákos-diós szelet

Elkészítési idő 1 óra 10 perc
Kategória Édes sütemények
Konyha Magyar
Mennyiség 1 tepsi

Hozzávalók
  

A tésztához:

  • 1 darab öklömnyi cékla
  • 5 darab tojás
  • 1/2 mokkáskanál
  • 200 gramm darált dió
  • 200 gramm darálatlan mák
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 3-4 evőkanál méz vagy ennek megfelelő édesítő
  • 1 púpos teáskanál mézeskalács fűszerkeverék

A mázhoz:

  • 100 gramm fehér csoki
  • 2 evőkanál víz
  • 50 gramm vaj
  • 2 evőkanál méz vagy ennek megfelelő édesítő

A tetejére:

  • 1/2 bögre aszalt áfonya

Instrukciók
 

  • A céklát meghámozzuk, feldaraboljuk, és puhára pároljuk.
  • A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját a mézzel (édesítővel) habosra felverjük.
  • Ledaráljuk a diót, pürésítjük a céklát, és a mákkal, valamint a sütőporral, a kakaóporral és fűszerrel együtt a mézes tojássárgájához dolgozzuk. A sütőt beállítjuk 160 C fokra.
  • A tojásfehérjét a sóval kemény habbá verjük, és óvatosan hozzáforgatjuk a diós-mákos-céklás masszához, amit aztán egy kivajazott, közepes tepsibe (20x30 cm) öntünk (lehet kapcsos tortaformába is), és kb. 40-50 perc alatt készre sütjük (tűpróba!). Ha a tészta megsült, kihűtjük.
  • A mázhoz a csokit a vízzel gőz fölött összeolvasztjuk. Amikor már folyik, levesszük a gőzről, felolvasztjuk benne a vajat, a mézet, kicsit hűtjük, folyamatosan kevergetve, majd rácsorgatjuk a tortára. Végül megszórjuk az aszalt áfonyával.  

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó cékla, dió, édes sütemény, gluténmentes, mák

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating