Céklás-mákos-diós szelet
Céklás-mákos-diós szelet
Hozzávalók
A tésztához:
- 1 darab öklömnyi cékla
- 5 darab tojás
- 1/2 mokkáskanál só
- 200 gramm darált dió
- 200 gramm darálatlan mák
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 evőkanál kakaópor
- 3-4 evőkanál méz vagy ennek megfelelő édesítő
- 1 púpos teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
A mázhoz:
- 100 gramm fehér csoki
- 2 evőkanál víz
- 50 gramm vaj
- 2 evőkanál méz vagy ennek megfelelő édesítő
A tetejére:
- 1/2 bögre aszalt áfonya
Instrukciók
- A céklát meghámozzuk, feldaraboljuk, és puhára pároljuk.
- A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját a mézzel (édesítővel) habosra felverjük.
- Ledaráljuk a diót, pürésítjük a céklát, és a mákkal, valamint a sütőporral, a kakaóporral és fűszerrel együtt a mézes tojássárgájához dolgozzuk. A sütőt beállítjuk 160 C fokra.
- A tojásfehérjét a sóval kemény habbá verjük, és óvatosan hozzáforgatjuk a diós-mákos-céklás masszához, amit aztán egy kivajazott, közepes tepsibe (20x30 cm) öntünk (lehet kapcsos tortaformába is), és kb. 40-50 perc alatt készre sütjük (tűpróba!). Ha a tészta megsült, kihűtjük.
- A mázhoz a csokit a vízzel gőz fölött összeolvasztjuk. Amikor már folyik, levesszük a gőzről, felolvasztjuk benne a vajat, a mézet, kicsit hűtjük, folyamatosan kevergetve, majd rácsorgatjuk a tortára. Végül megszórjuk az aszalt áfonyával.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)