Sign In

Céklatorta

 

Céklatorta

Elkészítési idő 1 óra 20 perc
Kategória Torta receptek
Konyha Magyar
Mennyiség 1 torta

Hozzávalók
  

A tésztához:

  • 200 gramm főtt cékla vagy sült cékla
  • 40 gramm kölesliszt
  • 30 gramm barna rizsliszt
  • 80 gramm kölespehelyliszt vagy kölesliszt
  • 2 evőkanál kókuszzsír vagy vaj
  • 10-12 darab datolya beáztatott
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj

A krémhez:

  • 250 gramm mascarpone
  • 2-3 evőkanál méz vagy édesítő
  • 1 darab citrom leve
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 100 gramm főtt cékla vagy sült cékla

Instrukciók
 

  • Először elkészítjük a tésztát. Keverőtálba öntjük a szilárd összetevőket: a liszteket, a szódabikarbónát és a fűszereket, ízlés szerint. A sült céklát a kókuszzsírral (vagy vajjal), és a beáztatott datolyával egy késes aprítóba tesszük, vagy botmixerrel pépesítjük.
  • Nem kell túl simára keverni, maradhatnak benne kisebb datolya és cékladarabok. Ezután a lisztes keverékhez öntjük a céklás masszát, plusz a citrom kifacsart levét.
  • Egy 23 cm átmérőjű tortaformába kanalazzuk, elsimítjuk, és 175 C fokon 25-30 percig sütjük.
  • Míg a tészta sül, addig elkészítjük a mascarponés krémet. A hozzávalókat krémesre turmixoljuk, majd a kihűlt torta tetejét rusztikusan megkenjük vele. Díszíthetjük pirított dióval, mandulával.  

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó cékla, gluténmentes, torta

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating