Céklatorta
Céklatorta
Hozzávalók
A tésztához:
- 200 gramm főtt cékla vagy sült cékla
- 40 gramm kölesliszt
- 30 gramm barna rizsliszt
- 80 gramm kölespehelyliszt vagy kölesliszt
- 2 evőkanál kókuszzsír vagy vaj
- 10-12 darab datolya beáztatott
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 evőkanál citromlé
- 1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj
A krémhez:
- 250 gramm mascarpone
- 2-3 evőkanál méz vagy édesítő
- 1 darab citrom leve
- 1 teáskanál vanília aroma
- 100 gramm főtt cékla vagy sült cékla
Instrukciók
- Először elkészítjük a tésztát. Keverőtálba öntjük a szilárd összetevőket: a liszteket, a szódabikarbónát és a fűszereket, ízlés szerint. A sült céklát a kókuszzsírral (vagy vajjal), és a beáztatott datolyával egy késes aprítóba tesszük, vagy botmixerrel pépesítjük.
- Nem kell túl simára keverni, maradhatnak benne kisebb datolya és cékladarabok. Ezután a lisztes keverékhez öntjük a céklás masszát, plusz a citrom kifacsart levét.
- Egy 23 cm átmérőjű tortaformába kanalazzuk, elsimítjuk, és 175 C fokon 25-30 percig sütjük.
- Míg a tészta sül, addig elkészítjük a mascarponés krémet. A hozzávalókat krémesre turmixoljuk, majd a kihűlt torta tetejét rusztikusan megkenjük vele. Díszíthetjük pirított dióval, mandulával.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)