Sign In

Receptek

Citromos-túrós labdabukta

Citromos-túrós labdabukta (Gluténmentes)
————–
Szóval, majdnem labdabukta, csak egy kicsit laposabb! Csak rizslisztből is el lehet készíteni, és ebből az alaptésztából még nagyon sokféle kelt tésztás süteményt is el lehet készíteni!
————–
26 db gombóc
120 perc
————–
A tésztához:
20 gr friss élesztő
100 ml tej
1 tk cukor
15 gr útifűmaghéj
130 ml tej
15 dkg rizsliszt
10 dkg zabpehelyliszt
1 kk só
3 dkg porcukor
12 dkg félzsíros tehéntúró
1 db tojás
5 dkg olvasztott vaj
20-40 ml tej (függ a tojás nagyságától, és a lisztek minőségétől)
A töltelékhez:
13 dkg félzsíros tehéntúró
1/2 db citrom leve és reszelt héja
2 dkg porcukor
10 gr vaníliás cukor
1 csipet só
1 db tojássárgája
A tetejére:
1 dkg vaj
1 ek porcukor
————–
1. lépés:
A tésztához az élesztőt a cukorral felfuttatjuk a 100 ml tejben. Az útifűmaghéjat összekeverjük 130 ml tejjel. A rizslisztet, a zabpehelylisztet, a sót, a porcukrot, a túrót, a tojást a robotgép táljába mérjük, jól összekeverjük. A megkocsonyásodott útifűmaghéjat csomómentesre keverjük a felfuttatott élesztővel, beindítjuk a robotgépet, és részletekben a lisztes keverékhez adjuk, jó alaposan összedolgozzuk.
2. lépés:
A végén hozzákeverjük az olvasztott, de nem forró vajat, és még annyi langyos tejet, hogy egy közepesen puha, de nem ragacsos tésztát kapjunk. Borítsuk ki a tésztát lisztezett gyúrólapra, így fogjuk a legjobban érezni az állagát, és ha még ragad, egy kevés liszttel gyúrjuk át. Ha túl keménynek éreznék, akkor egy kevés tejet (1-2 ek) adjunk hozzá. Arra figyeljünk azonban, hogy kelesztés közben még lágyulni fog a tészta, tehát inkább egy kicsit keményebbre hagyjuk.
3. lépés:
Takarjuk le a tésztát egy műanyag tállal, ha hűvösebb van, lehet még egy vastagabb terítőt vagy törülközőt rátenni. Hagyjuk a duplájára kelni kb. 60 perc alatt.
4. lépés:
Közben készítsük el a tölteléket. Törjük össze villával a túrót, majd keverjük hozzá a többi hozzávalót. Ha túl híg lenne, keverjünk hozzá 1 kk zabpehelylisztet.
5. lépés:
Miután megkelt a tészta, csomagoljuk ki, lisztezett lapon gyúrjuk át, majd nyújtsuk ki kb. ½ cm vékonyra. Vágjuk 7×7 cm-es négyzetekre, a közepükre tegyünk 1-1 teáskanálnyi túrós masszát, majd a csücsköket csípjük össze, és csomagoljuk be jól a túrós tölteléket, majd formázzuk gombóccá.
6. lépés:
Tegyük a gombócokat vajjal kikent sütőtálba úgy, hogy az összecsípett rész kerüljön alulra. Takarjuk le konyharuhával, és kelesszük 30 percig. Ekkor kenjük le a tetejét az olvasztott vajjal, majd tegyük 180 C fokra előmelegített sütőbe, és süssük pirosra 40-45 perc alatt. Miután langyosra hűlt, szórjuk meg porcukorral, és tálaljuk.

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük