Császárzsömle
Császárzsömle
Hozzávalók
A felfuttatáshoz:
- 50 ml víz
- 15 gramm friss élesztő
- 1 teáskanál cukor
A tésztához:
- 100 gramm Nutri Free mix per Pane liszt
- 100 gramm Miklós' Universal mix liszt
- 1 teáskanál útifűmaghéj
- 80-100 ml víz
- 1 darab tojás
- 1 teáskanál só
Instrukciók
- Az élesztőt felfuttatjuk a langyos vízzel és a cukorral.
- A lisztet a robotgép táljába szitáljuk, közepébe öntjük a felfuttatott élesztőt, és a többi hozzávalóval együtt jól összekeverjük, majd 10 perc alatt kidagasztjuk.
- Kiolajozott tálba tesszük, fóliával letakarjuk, és langyos helyen a háromszorosára kelesztjük (kb. 1 óra alatt).
- Ha megkelt, 6 egyenlő részre osztjuk, és egyesével, olajozott kézzel, kicsit megnyújtjuk, aláhajtjuk, és ezt megismételjük 3-4-szer, majd gombócot formálunk.
- Ha kész, konyharuhával letakarjuk, és 40 percig kelni hagyjuk. 40 perc elteltével belenyomjuk a mintát (én most egy félbevágott műanyagpalackot használtam, de almaszeletelő is jó). Nyugodtan nyomjuk bele mélyen, mert sülés közben még emelkedni fog a zsömle, de azért ne vágjuk át teljesen.
- Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket, és 200 C-ra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)