Csavart fánk
Csavart fánk
Hozzávalók
- 400 gramm Miklós' Universal mix liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
- 80 gramm cukor
- 100 gramm vaj
- 2 darab tojás
- 10 gramm vaníliás cukor vagy 1 teáskanál vanília aroma
- 120 gramm tejföl függ a tojás nagyságától
A sütéshez:
- egy kevés napraforgóolaj
A tetejére:
- ízlés szerint porcukor
Instrukciók
- Összevegyítjük a lisztet, a sütőport és a sót.
- Egy másik tálban habosra keverjük a cukrot a vajjal, majd hozzáadjuk a tojást, valamint az aromát (vagy vaníliás cukrot) és a tejfölt, végül a lisztes keveréket is.
- A tésztát kézzel összedolgozzuk, majd 20 percig pihentetjük.
- Ezután lisztezett felületen kb. 5 mm-esre sodorjuk, és 1,5-2 cm széles, 15 cm hosszú csíkokra vágjuk.
- Két-két tésztacsík végét összefogjuk, összecsavarjuk, majd összenyomjuk a végeket jó alaposan, hogy ne tudjanak szétnyílni.
- Bő, forró olajban kisütjük a tésztát. Ne tegyünk egyszerre sok fánkot az olajba, mert jó nagyra nőnek, és nem fognak elférni.
- Frissen, porcukorral megszórva tálaljuk.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)