Sign In

Receptek

Csíkos sütemény

 

Csíkos sütemény

Elkészítési idő 2 óra
Kategória Édes sütemények
Konyha Magyar
Mennyiség 24 szelet

Hozzávalók
  

A diós laphoz:

  • 1 darab tojás
  • 80 gramm kristálycukor
  • 150 gramm tejföl
  • 1/4 mokkáskanál
  • 80 gramm rizsliszt
  • 1/2 mokkáskanál szódabikarbóna
  • 40 gramm dió darált

A mákos laphoz:

  • 1 darab tojás
  • 80 gramm kristálycukor
  • 150 gramm tejföl
  • 1/4 mokkáskanál
  • 80 gramm rizsliszt
  • 1/2 mokkáskanál szódabikarbóna
  • 40 gramm mák darált

A kakaós laphoz:

  • 1 darab tojás
  • 80 gramm kristálycukor
  • 150 gramm tejföl
  • 1/4 mokkáskanál
  • 90 gramm rizsliszt
  • 1/2 mokkáskanál szódabikarbóna
  • 30 gramm kakaó

A krémhez:

  • 140 gramm rizsdara
  • 60 gramm rizsliszt
  • 1000 ml tej
  • 1/2 mokkáskanál
  • 20 gramm porcukor vaníliás
  • 250 gramm margarin
  • 250 gramm porcukor

A tetejére:

  • 100 gramm tejcsokoládé reszelt

Instrukciók
 

  • Először a tejbedarát készítjük el, hogy legyen ideje kihűlni, amíg a lapok elkészülnek. Egy lábasba mérjük a rizsdarát, a rizslisztet, ráöntjük a tejet, hozzáadjuk a sót, a vaníliás cukrot, és addig főzzük kevergetve, amíg jól besűrűsödik, majd félretesszük, hogy kihűljön. A rizsdarát jóval hosszabb ideig kell főzni, mint a búzadarát, különben másnapra felhígul.
  • A diós laphoz a tojást habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tejfölt, a sót, a szódabikarbónával összekevert lisztet, és a legvégén a darált diót.
  • A híg masszát egy sütőpapírral bélelt nagyobb tepsibe (25x30 cm) öntjük. 180 C fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük, majd tálcára borítjuk, a sütőpapírt lehúzzuk, kihűtjük.
  • A mákos lapot is ugyanígy készítjük el, csak dió helyett darált mákot teszünk bele.
  • A kakaós lap szintén így készül, csak kakaóporral, a dió és a mák helyett.
  • Amikor mindhárom lap megsült, és a tejbedara is kihűlt, a margarint habosra keverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk részletekben a tejbedarát. Egy nagyobb tálcára tesszük a mákos lapot, rákenjük a krém kicsivel több, mint egyharmadát, ráfektetjük a kakaós lapot, erre kerül a krém másik harmada, majd a krém tetejére tesszük a diós lapot, amit megkenünk a maradék krémmel, és megszórunk a reszelt tejcsokoládéval.
  • Fogyasztásig hűtőben tároljuk, majd forró vízbe mártott késsel szeleteljük fel. 

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó édes sütemény, gluténmentes

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating