Csillagtök vadasan
Csillagtök vadasan
Hozzávalók
- 2 darab közepes csillagtök
- 2 darab sárgarépa
- 2 darab fehérrépa
- 1 darab közepes vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál só
- 1/2 mokkáskanál őrölt fekete bors
- 1 evőkanál mustár
- 1 mokkáskanál kakukkfű
- 1/2 darab citrom reszelt héja
- 100 ml száraz fehérbor
- 4 evőkanál napraforgóolaj
- 1 darab babérlevél
- 1 darab tyúkhúsleveskocka
- 200 ml tejföl
- 1,5 teáskanál rizsliszt
- 1 teáskanál citromlé vagy 10%-os ételecet
- 2 teáskanál cukor
Instrukciók
- A csillagtököt meghámozzuk, félbevágjuk, a magvas részt eltávolítjuk, a húsát ujjnyi szeletekre vágjuk, és egy tálba tesszük. A többi zöldséget megtisztítjuk, finomra reszeljük, kissé megsózzuk, megborsozzuk, a mustárral, kakukkfűvel, citromhéjjal ízesítjük, 200 ml vizet, az olajat és a bort ráöntjük, összekeverjük, a tökszeletekre kanalazzuk, és lefedve, egy éjjelen át a hűtőben érleljük.
- Másnap tűzre tesszük a babérlevéllel és a leveskockával együtt, lefedve, kis lángon kb. 15 perc alatt roppanósra pároljuk. A tökszeleteket és a babérlevelet kivesszük, a visszamaradó zöldséges szaftot botmixerrel pürésítjük.
- A lisztet simára keverjük a tejföllel, egy kevés vízzel hígítjuk, majd a szafthoz öntjük, és pár perc alatt kissé besűrítjük vele. Végül, ha kell, utána sózzuk, borsozzuk, a cukorral és az ecettel kellemesen pikánsra ízesítjük, majd a tökszeleteket visszahelyezzük a vadas mártásba, hogy átmelegedjenek.
- Spagettivel vagy burgonyafánkkal kínáljuk.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)