Csirkeszárnyleves burgonyagombóccal
Csirkeszárnyleves burgonyagombóccal
Hozzávalók
- 8 darab csirkeszárny
- 1 darab vöröshagyma
- 4 evőkanál étolaj
- 2 teáskanál só
- 1 evőkanál ételízesítő
- 1/2 mokkáskanál őrölt fekete bors
- 3 darab sárgarépa
- 2 darab fehérrépa
- 200 ml tejföl
- 1 evőkanál rizsliszt
- 2 evőkanál aprított petrezselyem
A burgonyagombóchoz:
- 300 gramm héjában főtt burgonya
- 1 darab tojás
- 1/2 mokkáskanál só
- 1/2 mokkáskanál őrölt fehér bors
- 1 evőkanál aprított petrezselyem
- 4-5 evőkanál Miklós' Universal mix liszt
Instrukciók
- A szárnyakat megtisztítjuk, a forgónál kettévágjuk. A felaprított hagymát az olajon megdinszteljük, majd rátesszük a szárnyakat, és fehéredésig együtt sütjük.
- Felöntjük 700 ml vízzel, beletesszük a sót, ételízesítőt, borsot, felforraljuk, majd fedő alatt, kis lángon főzzük 20 percig. Ekkor beletesszük a zöldségeket, és tovább főzzük.
- Elkészítjük a burgonyagombócokat. A héjában főtt burgonyát meghámozzuk, még melegen áttörjük, sózzuk, borsozzuk, kicsit hűlni hagyjuk, hozzáadjuk a tojást, a felaprított petrezselymet, majd a lisztet is beledolgozzuk. Ha túl lágy lenne, adhatunk még hozzá egy kevés lisztet.
- Felforralunk 700 ml vizet, megsózzuk, és a vizes kézzel megformázott diónyi gombócokat kb. 10 perc alatt megfőzzük benne. Miután a gombócok megfőttek, a főzővizet ne öntsük ki, adjuk hozzá a leveshez a gombócokkal együtt.
- Lehet egyből a levesbe főzni a gombócokat, de a gluténmentes változatnál célszerűbb külön főzni, hogy ne érjen meglepetés bennünket (a különböző lisztek esetleg másképpen működnek).
- Amikor a zöldségek és a gombócok is megfőttek, a lisztet simára keverjük a tejföllel, egy kevés forró levessel hígítjuk, majd az egészet a leveshez öntve, besűrítjük vele, majd megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)