Csodakalács
Csodakalács
Hozzávalók
- 200 gramm Miklós' Universal mix
- 100 gramm Maria's Sweet baking mix
- 1 evőkanál útifűmaghéj
- 50 ml tej
- 50 gramm cukor
- 25 gramm friss élesztő
- 40 gramm puha vaj
- 150 ml tej
- 2 darab tojássárgája
- 10 gramm kakaópor
- 20 gramm sütőtök
- 20 gramm spenót
A lekenéshez:
- ízlés szerint narancslekvár vagy ki milyet szeret
A szóráshoz:
- ízlés szerint pisztácia
- ízlés szerint mandula
- ízlés szerint mogyoró
Instrukciók
- Az útifűmaghéjat összekeverjük az 50 ml langyos tejjel. A robotgép táljába tesszük a cukrot (ha édesítővel csináljátok, akkor is legyen benne egy kevés cukor az élesztő miatt), a tojássárgájákat, az élesztőt belemorzsoljuk, krémes állagúra keverjük, majd hozzáadjuk a vajat és az 50 ml tejjel összekevert útifűmaghéjat.
- Tovább keverjük, apránként hozzáöntjük a 150 ml langyos tejet. Leállítjuk a gépet, fakanállal keverve, fokozatosan beleszitálunk 250 gramm lisztet, a többit félretesszük a nyújtáshoz, formázáshoz.
- Amikor kezd összeállni, gyúródeszkára borítjuk, kézzel gyúrjuk tovább, amíg egynemű nem lesz. Puha tésztának kell lennie, nem baj, ha egy picit ragad. Folpackal letakarjuk, és duplájára kelesztjük.
- Közben a sütőtököt vékony szeletekre vágjuk, egy csepp vízen megpároljuk, de használhatunk sült tököt is, a lényeg, hogy püré állagú legyen, ne túl vizes. A spenótot összeaprítjuk, előkészítjük a kakaót.
- A kelesztési idő letelte után három gombócra osztjuk a tésztát (kb. 200 gramm gombóconként), az egyik gombóchoz gyúrjuk a tököt, a másikhoz a spenótot, a harmadikhoz a kakaót. Itt használjuk fel a félretett liszt egy részét. A tésztának puhának kell lennie, de ne ragadjon.
- A sütőtökös és a spenótos több lisztet fog felvenni, a kakaós inkább egy csepp tejet fog kérni. A lisztet mindig a deszkára szórjuk, meghengergetjük rajta a tésztát, így pont annyi lisztet vesz fel, amennyi éppen szükséges.
- A három gombócot 4-4 egyforma részre osztjuk, és kisebb körökre (kb. 10-12 cm) nyújtjuk őket.
- 12 darab 4 különböző színű körlapunk lesz.
- Megkenjük a tetejüket narancslekvárral (vagy ki mit szeret), és belerakosgatjuk őket körben, egy kivajazott, kilisztezett kerek tortaformába (24 cm), színenként felváltva, egy kicsit ferdén egymásra fektetve őket (de ne feküdjenek el teljesen).
- A mandulát, mogyorót, pisztáciát durvára vágjuk, és a tészta tetejére szórjuk. Folpackal letakarjuk, duplájára kelesztjük, majd 170 C-on 30-35 perc alatt megsütjük.
- A formában hagyjuk kihűlni, és hidegen szeleteljük fel. Nem kell aggódni, sem a spenót, sem a sütőtök íze nem fog érződni.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)