Sign In

Csodakalács

 

Csodakalács

Elkészítési idő 2 óra
Kategória Édes sütemények
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre

Hozzávalók
  

  • 200 gramm Miklós' Universal mix
  • 100 gramm Maria's Sweet baking mix
  • 1 evőkanál útifűmaghéj
  • 50 ml tej
  • 50 gramm cukor
  • 25 gramm friss élesztő
  • 40 gramm puha vaj
  • 150 ml tej
  • 2 darab tojássárgája
  • 10 gramm kakaópor
  • 20 gramm sütőtök
  • 20 gramm spenót

A lekenéshez:

  • ízlés szerint narancslekvár vagy ki milyet szeret

A szóráshoz:

  • ízlés szerint pisztácia
  • ízlés szerint mandula
  • ízlés szerint mogyoró

Instrukciók
 

  • Az útifűmaghéjat összekeverjük az 50 ml langyos tejjel. A robotgép táljába tesszük a cukrot (ha édesítővel csináljátok, akkor is legyen benne egy kevés cukor az élesztő miatt), a tojássárgájákat, az élesztőt belemorzsoljuk, krémes állagúra keverjük, majd hozzáadjuk a vajat és az 50 ml tejjel összekevert útifűmaghéjat.
  • Tovább keverjük, apránként hozzáöntjük a 150 ml langyos tejet. Leállítjuk a gépet, fakanállal keverve, fokozatosan beleszitálunk 250 gramm lisztet, a többit félretesszük a nyújtáshoz, formázáshoz.
  • Amikor kezd összeállni, gyúródeszkára borítjuk, kézzel gyúrjuk tovább, amíg egynemű nem lesz. Puha tésztának kell lennie, nem baj, ha egy picit ragad. Folpackal letakarjuk, és duplájára kelesztjük.
  • Közben a sütőtököt vékony szeletekre vágjuk, egy csepp vízen megpároljuk, de használhatunk sült tököt is, a lényeg, hogy püré állagú legyen, ne túl vizes. A spenótot összeaprítjuk, előkészítjük a kakaót.
  • A kelesztési idő letelte után három gombócra osztjuk a tésztát (kb. 200 gramm gombóconként), az egyik gombóchoz gyúrjuk a tököt, a másikhoz a spenótot, a harmadikhoz a kakaót. Itt használjuk fel a félretett liszt egy részét. A tésztának puhának kell lennie, de ne ragadjon.
  • A sütőtökös és a spenótos több lisztet fog felvenni, a kakaós inkább egy csepp tejet fog kérni. A lisztet mindig a deszkára szórjuk, meghengergetjük rajta a tésztát, így pont annyi lisztet vesz fel, amennyi éppen szükséges.
  • A három gombócot 4-4 egyforma részre osztjuk, és kisebb körökre (kb. 10-12 cm) nyújtjuk őket.
  • 12 darab 4 különböző színű körlapunk lesz.
  • Megkenjük a tetejüket narancslekvárral (vagy ki mit szeret), és belerakosgatjuk őket körben, egy kivajazott, kilisztezett kerek tortaformába (24 cm), színenként felváltva, egy kicsit ferdén egymásra fektetve őket (de ne feküdjenek el teljesen).
  • A mandulát, mogyorót, pisztáciát durvára vágjuk, és a tészta tetejére szórjuk. Folpackal letakarjuk, duplájára kelesztjük, majd 170 C-on 30-35 perc alatt megsütjük.
  • A formában hagyjuk kihűlni, és hidegen szeleteljük fel. Nem kell aggódni, sem a spenót, sem a sütőtök íze nem fog érződni.  

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó édes sütemény, gluténmentes, kalács

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating