Csokis gesztenyetorta gluténmentes
Ez a torta liszt nélkül készült, a tésztája és a krémje egyaránt natúr gesztenyemasszából van, tehát gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják 🙂
Csokis gesztenye torta gluténmentes
Ez a torta liszt nélkül készült, a tésztája és a krémje egyaránt natúr gesztenyemasszából van, tehát gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják 🙂
Hozzávalók
A tésztához:
- 8 darab tojás
- 200 gramm kristálycukor
- 1 csipet só
- 250 gramm fagyasztott, natúr gesztenyemassza
- 100 gramm étcsokoládé
A krémhez:
- 150 gramm kristálycukor
- 2 darab tojás
- 250 ml tej
- 1 csipet só
- 250 gramm fagyasztott, natúr gesztenyemassza
- 200 gramm vaj
- 1 evőkanál rum
A tetejére:
- 50 gramm vaj
- 2 evőkanál kakaó
- 100 gramm kristálycukor
- 2 evőkanál víz
Instrukciók
- A tésztához a tojások sárgáját a cukorral, csipet sóval a robotgép táljában jó habosra keverjük kb. 4 perc alatt.
- A kiolvasztott gesztenyemasszát belemorzsoljuk, simára keverjük.
- A csokoládét ledaráljuk, lehetőleg egy nagyobb lyukú tárcsával, majd apránként beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét is.
- A massza egyharmadát vajjal kikent, lisztezett, kb. 24cm-es tortaformába simítjuk, és 180 C-ra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük.
- Talán szerencsésebb sütőpapírral kibélelni a formát, mert elég nehéz volt leválasztani a tésztát a formáról, késsel kellett jól alányúlni, csak úgy jött le. Én két formát használtam felváltva a három lap sütéséhez, és ha papírt használtam volna, egyszerűbb lett volna a dolgom 🙂
- Ha a lapok készen vannak, elkészítjük a krémet. A cukrot a tojásokkal, csipet sóval és a tejjel, kézi habverővel simára keverjük, majd 5-6 perc alatt, folytonosan kevergetve, a madártejnél kicsit sűrűbb krémmé főzzük, ami hűlés közben még valamennyit sűrűsödni fog.
- A puha vajat először magában, majd a kiolvasztott, elmorzsolt gesztenyemasszával habosra keverjük, a rummal ízesítjük, majd kanalanként a kihűlt tojásos krémet is hozzáadjuk.
- A tortalapokat megtöltjük ezzel a krémmel úgy, hogy az oldalára is jusson belőle.
- A mázhoz valókat pár perc alatt simára főzzük, majd amikor már langyosra hűlt, a torta tetejére kenjük, egy kicsit dermedni hagyjuk, majd díszítő cukorral megszórjuk.
- Forró vízbe mártott késsel szeleteljük.