Csokival töltött túrógombóc
Csokival töltött túrógombóc
Hozzávalók
A gombóchoz:
- 250 gramm túró
- 3 darab tojás
- 30 gramm vaj vagy margarin
- 5 evőkanál Cassava/Gari dara
- 1 mokkáskanál só
- 2 evőkanál cukor (édesítő)
A töltelékhez:
- 1 tábla tejcsoki vagy étcsoki
A forgatáshoz:
- 100 gramm darált mogyoró
- 1/2 evőkanál kakaópor
- 1 evőkanál porcukor (édesítő)
Az öntethez:
- 100 ml tej
- 1 púpozott teáskanál rizsliszt
- 3-4 evőkanál cukor (édesítő)
- 1 tábla étcsokoládé
- 200 ml főzőtejszín
- 1-2 evőkanál konyak vagy rumaroma
Instrukciók
- A túrót áttörjük, a tojások sárgáját az olvasztott vajjal összekeverjük, a darával, a sóval és a cukorral együtt a túróhoz adjuk. A fehérjét kemény habbá verjük, majd azt is a túróhoz keverjük. Hűtőszekrényben 1 óra hosszat pihentetjük, hogy a dara jól megdagadjon, és akkor biztosan nem fog szétfőni.
- Egy nagy lábasban vizet forralunk, megsózzuk. A túrós masszából vizes kézzel gombócokat formálunk (kb. 15-16 db lesz) úgy, hogy mindegyiknek a közepébe 1-1 kocka csokoládé kerüljön.
- A kockát félbevágjuk, és a két felet egymásra tesszük, úgy csomagoljuk a gombóc közepébe. Óvatosan a lobogó vízbe rakosgatjuk, és amikor a víz újra forrni kezd, kis lángra állítjuk, és kb. 8-10 perc alatt megfőzzük őket. Ez alatt az idő alatt elkészítjük a mogyorót a forgatáshoz, és az öntetet.
- A darált mogyorót szárazon egy kicsit megpirítjuk, majd hozzákeverjük a kakaót és a cukrot. Az öntethez a tejszínt, a csokoládét és a cukrot felolvasztjuk, majd hozzákeverjük a tejjel csomómentesre kevert lisztet, és besűrítjük. Ne főzzük túl, mert meg fog keseredni. A végén hozzáadjuk a konyakot.
- A megfőtt gombócokat megforgatjuk mogyorós keverékben, és rácsorgatjuk a csokoládéöntetet.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)