Csülök sztrapacskával
Csülök sztrapacskával
Hozzávalók
A csülökhöz:
- 1 darab füstölt hátsó sertéscsülök
- 1 darab nagyobb fej vöröshagyma
- 8-10 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál zsír
A sztrapacskához:
- 500 gramm burgonya
- 2 darab tojás
- 300 gramm Miklós' Universal mix liszt
- 1 teáskanál só
- 1 evőkanál metélőhagyma felaprított
- 1/2 mokkáskanál őrölt fekete bors
A mártáshoz:
- 100 gramm juhtúró
- 250 ml tejföl
- 1 gerezd fokhagyma
- 1/2 mokkáskanál só
- 1/4 mokkáskanál őrölt fekete bors
Instrukciók
- A csülköt bő vízben, kb. 2 óra alatt puhára főzzük. Ezt előző nap is megtehetjük
- Amikor megfőtt, a húst lefejtjük a csontról, kisebb darabokra vágjuk, egy tepsibe rakosgatjuk. Rászórjuk a megtisztított, szeletekre vágott vöröshagymát, a fokhagymagerezdeket, elosztjuk a tetején a zsírt.
- 200 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a hagymák megsülnek, a hús egy kicsit megpirul. Néha a hagymákat forgassuk meg, hogy ne égjenek meg.
- Amíg a hús sül, elkészítjük a sztrapacskát. A meghámozott, megmosott burgonyát lereszeljük, majd hozzáadjuk a tojásokat, a sót, a borsot, a metélőhagymát, és annyi lisztet, hogy aránylag sűrűbb galuskatészta állagú legyen.
- Egy kisebb méretű, a forró vízbe mártogatott evőkanállal szaggassuk bele a galuskát a forrásban lévő vízbe. Miután a galuskák feljöttek a víz tetejére, még főzzük kb. 8 percig, majd szűrjük le.
- Amíg a galuskák főnek, készítsük el a mártást. Egy serpenyőben melegítsük meg a tejfölt, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, majd a juhtúrót, és addig tartsuk a tűzön kevergetve, amíg a túró felolvad. kóstoljuk meg, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
- A leszűrt galuskát tegyük egy nagyobb tálba, öntsük rá a mártást, és egy kicsit keverjük össze.
- A sztrapacskát a pirosra sült hagymás csülökkel tálaljuk.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)