Sign In

Receptek

Csülök sztrapacskával

 

Csülök sztrapacskával

Elkészítési idő 1 óra
Kategória Főétel, Sertéshús receptek
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre

Hozzávalók
  

A csülökhöz:

  • 1 darab füstölt hátsó sertéscsülök
  • 1 darab nagyobb fej vöröshagyma
  • 8-10 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál zsír

A sztrapacskához:

  • 500 gramm burgonya
  • 2 darab tojás
  • 300 gramm Miklós' Universal mix liszt
  • 1 teáskanál
  • 1 evőkanál metélőhagyma felaprított
  • 1/2 mokkáskanál őrölt fekete bors

A mártáshoz:

  • 100 gramm juhtúró
  • 250 ml tejföl
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1/2 mokkáskanál
  • 1/4 mokkáskanál őrölt fekete bors

Instrukciók
 

  • A csülköt bő vízben, kb. 2 óra alatt puhára főzzük. Ezt előző nap is megtehetjük
  • Amikor megfőtt, a húst lefejtjük a csontról, kisebb darabokra vágjuk, egy tepsibe rakosgatjuk. Rászórjuk a megtisztított, szeletekre vágott vöröshagymát, a fokhagymagerezdeket, elosztjuk a tetején a zsírt.
  • 200 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a hagymák megsülnek, a hús egy kicsit megpirul. Néha a hagymákat forgassuk meg, hogy ne égjenek meg.
  • Amíg a hús sül, elkészítjük a sztrapacskát. A meghámozott, megmosott burgonyát lereszeljük, majd hozzáadjuk a tojásokat, a sót, a borsot, a metélőhagymát, és annyi lisztet, hogy aránylag sűrűbb galuskatészta állagú legyen.
  • Egy kisebb méretű, a forró vízbe mártogatott evőkanállal szaggassuk bele a galuskát a forrásban lévő vízbe. Miután a galuskák feljöttek a víz tetejére, még főzzük kb. 8 percig, majd szűrjük le.
  • Amíg a galuskák főnek, készítsük el a mártást. Egy serpenyőben melegítsük meg a tejfölt, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, majd a juhtúrót, és addig tartsuk a tűzön kevergetve, amíg a túró felolvad. kóstoljuk meg, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
  • A leszűrt galuskát tegyük egy nagyobb tálba, öntsük rá a mártást, és egy kicsit keverjük össze.
  • A sztrapacskát a pirosra sült hagymás csülökkel tálaljuk.  

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó csülök, főétel, gluténmentes, sertés, sztrapacska

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating