Cukkinilasagne
Cukkinilasagne
Hozzávalók
- 6 darab közepes cukkini
- 600 gramm darált hús
- 1 fej vöröshagyma
- 1 darab kis zeller
- 1 darab sárgarépa
- 1 darab zöldpaprika
- 2 gerezd fokhagyma
- 500 gramm paradicsom vagy 1 doboz hámozott konzerv paradicsom
- 1 evőkanál paradicsompüré
- ízlés szerint cayenne bors
- ízlés szerint oregánó
- ízlés szerint bazsalikom
- ízlés szerint őrölt fekete bors
- ízlés szerint só
- 2 evőkanál vaj
- 2 evőkanál rizsliszt
- 300 ml húsleves leveskockából is jó
- 300 ml tej
- 200 gramm reszelt sajt
Instrukciók
- A hagymát, a fokhagymát, a sárgarépát, a zellert és a paprikát finomra daráljuk. Egy serpenyőben 2 evőkanál olajat felmelegítünk, és a zöldséges keveréket puhára pároljuk rajta. Rátesszük a darált húst, és nagy lángon fehéredésig sütjük. Közben a paradicsomokat forró, majd hideg vízbe mártjuk, lehúzzuk a héjukat, és összezúzzuk.
- A darált húsos keveréket sózzuk, borsozzuk, meghintjük kevés cayenne borssal, és ráöntjük a paradicsomlevet is. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, és közepes lángon addig főzzük, amíg a hús megpuhul, a szaftja pedig besűrűsödik. Az oregánót és a bazsalikomot finomra vágjuk, és a húshoz adjuk. Összeforgatjuk és elzárjuk alatta a lángot. Használhatunk szárított fűszereket is, de azokat a sütés elején kell a húshoz adni.
- Míg a hús sül, a meghámozott cukkinikat zöldséghámozóval vékony szeletekre vágjuk, és kissé besózzuk. Pár percig állni hagyjuk, végül óvatosan kinyomkodjuk a levét.
- Egy lábasban felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a lisztet, amint felhabzik, felöntjük a húslevessel és a tejjel. Állandó kevergetés mellett besűrítjük, végül sózzuk, borsozzuk, és a reszelt sajt nagyobb felét is belekeverjük.
- Fogunk egy sütőtálat, és az alját kirakjuk a cukkini szeletekkel úgy, hogy bőven fedjék egymást. Arra teszünk a fűszeres darált húsból, amit meglocsolunk pár kanál sajtmártással. Megint cukkini, hús, sajtmártás következik addig, amíg az összes hozzávaló el nem fogy.
- A tetejére sajtmártás kerül bőven, amennyi befedi az egészet. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk a tálat, és kb. 50 percig sütjük. 30 perc után a tetejére szórjuk a maradék sajtot.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)