Sign In

Cukkinilasagne

 

Cukkinilasagne

Elkészítési idő 1 óra 30 perc
Kategória Egytálételek, Főétel
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre

Hozzávalók
  

  • 6 darab közepes cukkini
  • 600 gramm darált hús
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 darab kis zeller
  • 1 darab sárgarépa
  • 1 darab zöldpaprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 500 gramm paradicsom vagy 1 doboz hámozott konzerv paradicsom
  • 1 evőkanál paradicsompüré
  • ízlés szerint cayenne bors
  • ízlés szerint oregánó
  • ízlés szerint bazsalikom
  • ízlés szerint őrölt fekete bors
  • ízlés szerint
  • 2 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál rizsliszt
  • 300 ml húsleves leveskockából is jó
  • 300 ml tej
  • 200 gramm reszelt sajt

Instrukciók
 

  • A hagymát, a fokhagymát, a sárgarépát, a zellert és a paprikát finomra daráljuk. Egy serpenyőben 2 evőkanál olajat felmelegítünk, és a zöldséges keveréket puhára pároljuk rajta. Rátesszük a darált húst, és nagy lángon fehéredésig sütjük. Közben a paradicsomokat forró, majd hideg vízbe mártjuk, lehúzzuk a héjukat, és összezúzzuk.
  • A darált húsos keveréket sózzuk, borsozzuk, meghintjük kevés cayenne borssal, és ráöntjük a paradicsomlevet is. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, és közepes lángon addig főzzük, amíg a hús megpuhul, a szaftja pedig besűrűsödik. Az oregánót és a bazsalikomot finomra vágjuk, és a húshoz adjuk. Összeforgatjuk és elzárjuk alatta a lángot. Használhatunk szárított fűszereket is, de azokat a sütés elején kell a húshoz adni.
  • Míg a hús sül, a meghámozott cukkinikat zöldséghámozóval vékony szeletekre vágjuk, és kissé besózzuk. Pár percig állni hagyjuk, végül óvatosan kinyomkodjuk a levét.
  • Egy lábasban felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a lisztet, amint felhabzik, felöntjük a húslevessel és a tejjel. Állandó kevergetés mellett besűrítjük, végül sózzuk, borsozzuk, és a reszelt sajt nagyobb felét is belekeverjük.
  • Fogunk egy sütőtálat, és az alját kirakjuk a cukkini szeletekkel úgy, hogy bőven fedjék egymást. Arra teszünk a fűszeres darált húsból, amit meglocsolunk pár kanál sajtmártással. Megint cukkini, hús, sajtmártás következik addig, amíg az összes hozzávaló el nem fogy.
  • A tetejére sajtmártás kerül bőven, amennyi befedi az egészet. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk a tálat, és kb. 50 percig sütjük. 30 perc után a tetejére szórjuk a maradék sajtot.  

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó cukkini, diétás, egytálétel, főétel, gluténmentes, lasagne

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating