Sign In

Receptek

Darázsfészek rizslisztből

 

Darázsfészek rizslisztből

Elkészítési idő 1 óra
Kategória Édes sütemények
Konyha Magyar
Mennyiség 12 db

Hozzávalók
  

  • 20 gramm friss élesztő
  • 100 ml tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 15 gramm útifűmaghéj kb. 2 evőkanál
  • 130 ml tej
  • 250 gramm rizsliszt
  • 30 gramm porcukor
  • 1 mokkáskanál
  • 1 darab tojás
  • 150 gramm félzsíros tehéntúró
  • 30 gramm olvasztott vaj
  • 20 ml tej

A töltelékhez:

  • 100 gramm darált dió
  • 50 gramm porcukor
  • 30 gramm olvasztott vaj

A locsoláshoz:

  • 50 ml tej
  • 30 gramm olvasztott vaj
  • 1 evőkanál porcukor

A tetejére:

  • 2 evőkanál porcukor
  • 10 gramm vaníliás cukor

Instrukciók
 

  • Az élesztőt felfuttatjuk a cukorral 100 ml langyos tejben.
  • Az útifűmaghéjat beáztatjuk 130 ml langyos tejbe.
  • A tojást összekeverjük az áttört túróval és a sóval. A túró elhagyható, de ha beletesszük, tovább marad puha a tészta. A rizslisztes sütikhez egy kicsit több sót tegyünk, mint a másik lisztesekhez, ízesebb lesz a végeredmény.
  • A lisztet a robotgép táljába mérjük, hozzákeverjük a porcukrot, a felfuttatott élesztőt, a megkocsonyásodott útifűmaghéjat, a tojással elkevert túrót, az olvasztott vajat, és végül, ha szükséges a maradék 20 ml tejet, majd alaposan kidagasztjuk a géppel.
  • Egy kicsit ragacsos, viszonylag puha tészta lesz az eredmény. Letakarjuk, és langyos helyen 45-60 perc alatt megkelesztjük. Majdnem a duplájára megkel ennyi idő alatt.
  • Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. A diót ledaráljuk, összekeverjük a cukorral (nem kötelező), a vajat megolvasztjuk.
  • Amikor a tészta megkelt, lisztezett nyújtólapon kicsit átgyúrjuk, aztán fél cm vastagra kinyújtjuk.
  • Megszórjuk a porcukros dióval, meglocsoljuk az olvasztott vajjal.
  • Feltekerjük, és egy éles késsel kb. 4-5 cm széles szeleteket vágunk.
  • 26 cm-es, kivajazott kapcsos tortaformába rakosgatjuk a csigákat. A kapcsos forma aljába érdemes sütőpapírt tenni, ami kicsit felnyúlik az oldalára, hogy amikor majd meglocsoljuk a cukros tejes-vajas öntettel, ne tudjon kifolyni a formából (és terítse be füsttel az egész konyhát).
  • Amíg a sütő bemelegszik 180 C fokra, a csigák letakarva pihennek a tűzhely tetején, majd 35-40 perc alatt megsütjük.
  • Az utolsó 15 perc előtt kivesszük, a langyos cukros vajas-tejjel meglocsoljuk, majd készre sütjük.
  • Kicsit hagyjuk hűlni, mielőtt kivesszük a formából, majd megszórjuk a vaníliás porcukorral.  

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó darázsfészek, édes sütemény, gluténmentes, kelt tészta

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating