Darázsfészek rizslisztből
Darázsfészek rizslisztből
Hozzávalók
- 20 gramm friss élesztő
- 100 ml tej
- 1 teáskanál cukor
- 15 gramm útifűmaghéj kb. 2 evőkanál
- 130 ml tej
- 250 gramm rizsliszt
- 30 gramm porcukor
- 1 mokkáskanál só
- 1 darab tojás
- 150 gramm félzsíros tehéntúró
- 30 gramm olvasztott vaj
- 20 ml tej
A töltelékhez:
- 100 gramm darált dió
- 50 gramm porcukor
- 30 gramm olvasztott vaj
A locsoláshoz:
- 50 ml tej
- 30 gramm olvasztott vaj
- 1 evőkanál porcukor
A tetejére:
- 2 evőkanál porcukor
- 10 gramm vaníliás cukor
Instrukciók
- Az élesztőt felfuttatjuk a cukorral 100 ml langyos tejben.
- Az útifűmaghéjat beáztatjuk 130 ml langyos tejbe.
- A tojást összekeverjük az áttört túróval és a sóval. A túró elhagyható, de ha beletesszük, tovább marad puha a tészta. A rizslisztes sütikhez egy kicsit több sót tegyünk, mint a másik lisztesekhez, ízesebb lesz a végeredmény.
- A lisztet a robotgép táljába mérjük, hozzákeverjük a porcukrot, a felfuttatott élesztőt, a megkocsonyásodott útifűmaghéjat, a tojással elkevert túrót, az olvasztott vajat, és végül, ha szükséges a maradék 20 ml tejet, majd alaposan kidagasztjuk a géppel.
- Egy kicsit ragacsos, viszonylag puha tészta lesz az eredmény. Letakarjuk, és langyos helyen 45-60 perc alatt megkelesztjük. Majdnem a duplájára megkel ennyi idő alatt.
- Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. A diót ledaráljuk, összekeverjük a cukorral (nem kötelező), a vajat megolvasztjuk.
- Amikor a tészta megkelt, lisztezett nyújtólapon kicsit átgyúrjuk, aztán fél cm vastagra kinyújtjuk.
- Megszórjuk a porcukros dióval, meglocsoljuk az olvasztott vajjal.
- Feltekerjük, és egy éles késsel kb. 4-5 cm széles szeleteket vágunk.
- 26 cm-es, kivajazott kapcsos tortaformába rakosgatjuk a csigákat. A kapcsos forma aljába érdemes sütőpapírt tenni, ami kicsit felnyúlik az oldalára, hogy amikor majd meglocsoljuk a cukros tejes-vajas öntettel, ne tudjon kifolyni a formából (és terítse be füsttel az egész konyhát).
- Amíg a sütő bemelegszik 180 C fokra, a csigák letakarva pihennek a tűzhely tetején, majd 35-40 perc alatt megsütjük.
- Az utolsó 15 perc előtt kivesszük, a langyos cukros vajas-tejjel meglocsoljuk, majd készre sütjük.
- Kicsit hagyjuk hűlni, mielőtt kivesszük a formából, majd megszórjuk a vaníliás porcukorral.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)