Sign In

Dióhabos keksz

 

Dióhabos keksz

Elkészítési idő 1 óra 10 perc
Kategória Édes sütemények
Konyha Magyar
Mennyiség 2 tepsi

Hozzávalók
  

A tésztához:

  • 20 gramm friss élesztő
  • 100 ml tej
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 300 gramm rizsliszt
  • 100 gramm Miklós' Universal mix liszt
  • 15 gramm útifűmaghéj
  • 1 mokkáskanál
  • 200 gramm vaj
  • 3 darab tojássárgája

A dióhabhoz:

  • 3 darab tojásfehérje
  • 150 gramm kristálycukor
  • 150 gramm darált dió

A lekenéshez:

  • 200 gramm meggylekvár

Instrukciók
 

  • Az élesztőt a langyos tejben a cukorral kb. 10 perc alatt felfuttatjuk. A liszteket összekeverjük a sóval, az útifűmaghéjjal, elmorzsoljuk a vajjal, majd összegyúrjuk a tojások sárgájával, és a felfuttatott élesztővel.
  • A tésztának az élesztő ellenére nem kelt tészta, hanem omlós tészta jellegűnek kell lennie. A tésztát 3-4 részre osztjuk, és letakarva, langyos helyen pihentetjük kb. 30 percig.
  • Közben a dióhabhoz a tojásfehérjéből kemény habot verünk, a vége felé először a cukrot, majd a diót adjuk apránként hozzá. Az egyik tésztacipót lisztezett gyúrólapon kb. 5 mm vastagságúra kinyújtjuk, tetszőleges formákra kiszaggatjuk, és sütőpapírral borított sütőlapra sorakoztatjuk őket.
  • A maradék tésztát hozzágyúrjuk a következő gombóchoz, azt is kiszaggatjuk, tepsire tesszük. A kiszaggatott tészták tetejét megkenjük egy kevés meggylekvárral, majd egy kevés dióhabbal. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.  

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó dió, édes sütemény, gluténmentes, keksz

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating