Dióhabos keksz
Dióhabos keksz
Hozzávalók
A tésztához:
- 20 gramm friss élesztő
- 100 ml tej
- 1 evőkanál kristálycukor
- 300 gramm rizsliszt
- 100 gramm Miklós' Universal mix liszt
- 15 gramm útifűmaghéj
- 1 mokkáskanál só
- 200 gramm vaj
- 3 darab tojássárgája
A dióhabhoz:
- 3 darab tojásfehérje
- 150 gramm kristálycukor
- 150 gramm darált dió
A lekenéshez:
- 200 gramm meggylekvár
Instrukciók
- Az élesztőt a langyos tejben a cukorral kb. 10 perc alatt felfuttatjuk. A liszteket összekeverjük a sóval, az útifűmaghéjjal, elmorzsoljuk a vajjal, majd összegyúrjuk a tojások sárgájával, és a felfuttatott élesztővel.
- A tésztának az élesztő ellenére nem kelt tészta, hanem omlós tészta jellegűnek kell lennie. A tésztát 3-4 részre osztjuk, és letakarva, langyos helyen pihentetjük kb. 30 percig.
- Közben a dióhabhoz a tojásfehérjéből kemény habot verünk, a vége felé először a cukrot, majd a diót adjuk apránként hozzá. Az egyik tésztacipót lisztezett gyúrólapon kb. 5 mm vastagságúra kinyújtjuk, tetszőleges formákra kiszaggatjuk, és sütőpapírral borított sütőlapra sorakoztatjuk őket.
- A maradék tésztát hozzágyúrjuk a következő gombóchoz, azt is kiszaggatjuk, tepsire tesszük. A kiszaggatott tészták tetejét megkenjük egy kevés meggylekvárral, majd egy kevés dióhabbal. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)