Sign In

Receptek

Diós-citromos szelet – lisztmentes

 

Diós-citromos szelet - lisztmentes

Elkészítési idő 1 óra 10 perc
Kategória Édes sütemények
Konyha Magyar
Mennyiség 1 torta

Hozzávalók
  

A tésztához:

  • 50 gramm kristálycukor vagy édesítő
  • 6 darab tojásfehérje
  • 50 gramm porcukor vagy édesítő
  • 160 gramm dió

A krémhez:

  • 500 ml tej
  • 100 gramm cukor vagy édesítő
  • 6 darab tojássárgája
  • 4 evőkanál kukoricakeményítő
  • 1 darab citrom
  • 250 ml 35%-os habtejszín

A bevonathoz:

  • 60 gramm étcsokoládé
  • 40 ml tejszín
  • 1 evőkanál konyak vagy rumaroma

Instrukciók
 

  • A diót ledaráljuk, és a porcukorral elkeverjük.
  • Kézi robotgéppel felverjük a tojásfehérjét a kristálycukorral, hozzáadjuk a diót, óvatosan összekeverjük.
  • Egy 20-22 cm átmérőjű tortaformába sütőpapírt teszünk és beleöntjük az elkészített masszát. Eligazítjuk, hogy egyenletes legyen. Előmelegített sütőben, 160-170 C fokon 25-30 percig sütjük. A megsült tortalapot lapjában kettévágjuk, így két tortalapunk lesz.
  • A krémhez összekeverjük a tojássárgáját a cukorral, a tejjel és a keményítővel, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, és főzni kezdjük. Egy habverővel kavargatva, lassú tűzön sűrűre főzzük. Amikor elkészült, levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a citromlevet, majd hagyjuk teljesen kihűlni. A tejszínt habbá verjük, a kihűlt krémhez keverjük.
  • A bevonathoz egy edényben felmelegítünk 40 ml tejszínt, és beletesszük a csokoládét. Amikor felolvadt, levesszük a tűzhelyről, hagyjuk hűlni, majd hozzákeverjük a konyakot. A két lapot megkenjük a csokoládés krémmel.
  • Az első tortalapra kenjük rá a citromos krém felét, tegyük rá a második tortalapot, ennek a tetejére pedig a megmaradt krémet, és egyenletesen kenjük el. A torta tetejét durvára vágott, pirított dióval díszítjük.
  • Tegyük a tortát egy éjszakára hűtőszekrénybe. Én picit nagyobb formában sütöttem, ezért kicsit laposabb lett, és nehezebb volt félbevágni a lapot, de az élvezeti értékéből nem vesztett!  

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó citromos, dió, édes sütemény, gluténmentes, lisztmentes

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating