Diós-citromos szelet – lisztmentes
Diós-citromos szelet - lisztmentes
Hozzávalók
A tésztához:
- 50 gramm kristálycukor vagy édesítő
- 6 darab tojásfehérje
- 50 gramm porcukor vagy édesítő
- 160 gramm dió
A krémhez:
- 500 ml tej
- 100 gramm cukor vagy édesítő
- 6 darab tojássárgája
- 4 evőkanál kukoricakeményítő
- 1 darab citrom
- 250 ml 35%-os habtejszín
A bevonathoz:
- 60 gramm étcsokoládé
- 40 ml tejszín
- 1 evőkanál konyak vagy rumaroma
Instrukciók
- A diót ledaráljuk, és a porcukorral elkeverjük.
- Kézi robotgéppel felverjük a tojásfehérjét a kristálycukorral, hozzáadjuk a diót, óvatosan összekeverjük.
- Egy 20-22 cm átmérőjű tortaformába sütőpapírt teszünk és beleöntjük az elkészített masszát. Eligazítjuk, hogy egyenletes legyen. Előmelegített sütőben, 160-170 C fokon 25-30 percig sütjük. A megsült tortalapot lapjában kettévágjuk, így két tortalapunk lesz.
- A krémhez összekeverjük a tojássárgáját a cukorral, a tejjel és a keményítővel, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, és főzni kezdjük. Egy habverővel kavargatva, lassú tűzön sűrűre főzzük. Amikor elkészült, levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a citromlevet, majd hagyjuk teljesen kihűlni. A tejszínt habbá verjük, a kihűlt krémhez keverjük.
- A bevonathoz egy edényben felmelegítünk 40 ml tejszínt, és beletesszük a csokoládét. Amikor felolvadt, levesszük a tűzhelyről, hagyjuk hűlni, majd hozzákeverjük a konyakot. A két lapot megkenjük a csokoládés krémmel.
- Az első tortalapra kenjük rá a citromos krém felét, tegyük rá a második tortalapot, ennek a tetejére pedig a megmaradt krémet, és egyenletesen kenjük el. A torta tetejét durvára vágott, pirított dióval díszítjük.
- Tegyük a tortát egy éjszakára hűtőszekrénybe. Én picit nagyobb formában sütöttem, ezért kicsit laposabb lett, és nehezebb volt félbevágni a lapot, de az élvezeti értékéből nem vesztett!
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)