Diós-szilvás pite gluténmentesen
Szilvás sütiből sosem elég! Hát még ebből! 🙂
Diós-szilvás pite gluténmentesen
Szilvás sütiből sosem elég! Hát még ebből! 🙂
Hozzávalók
A tésztához:
- 200 gramm Naturbit Alfa-mix liszt
- 150 gramm margarin Vénusz sütőmargarin, vanília ízű
- 50 gramm porcukor
- 1 darab tojás
- 1 teáskanál sütőpor
- 1/2 mokkáskanál só
A töltelékhez:
- 150 gramm darált dió
- 100 gramm vaj
- 150 gramm porcukor
- 20 gramm vaníliás cukor
- 80 gramm vaníliás pudingpor
- 1 darab tojás
- 125 g joghurt citrom ízű, vagy natúr + pár csepp citromlé
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj
- 300 gramm szilva
A lekenéshez:
- 2-3 evőkanál szilvalekvár
- 1 evőkanál rum
Instrukciók
- A lisztet keverjük össze a sóval és a sütőporral, majd adjuk hozzá a felkockázott, hideg sütőmargarint, és kezdjük el összemorzsolni.
- Amikor már morzsalékos, adjuk hozzá a porcukrot, az egész tojást, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Ha túl lágy lenne a tészta, adjunk hozzá még egy kevés lisztet.
- Ezután nyújtsuk ki, béleljük ki vele egy kapcsos tortaformát (26 cm-es), majd tegyük be a hűtőbe, amíg a tölteléket elkészítjük.
- A porcukrot és a vaníliás cukrot keverjük habosra a puha vajjal, majd állandó keverés mellett adjuk hozzá az egész tojást, a joghurtot, a fahéjat, majd kanalanként a pudingporral elkevert darált diót.
- Vegyük ki a tésztát a hűtőből, kanalazzuk rá a diós masszát, majd rakjuk ki a tetejét a félbevágott szilvákkal úgy, hogy a húsos része legyen felül.
- Süssük 180 fokra előmelegített sütőben 45-50 percig. Ez alatt az idő alatt a tészta szép pirosra sül, a töltelék viszont még egy kicsit lágyabb, remegős, de mire teljesen kihűl, szépen szeletelhető lesz.
- Amíg sül a pite a szilvalekvárt és a rumot 1-2 percig kevergetve főzzük, amivel a sütőből kivett forró pite tetejét lekenjük, majd a formában hagyjuk teljesen kihűlni.
- Tipp: A pitesütő aljába teszünk keresztben két kb. 3 cm széles sütőpapírból vágott csíkot úgy, hogy túllógjon a formán, majd arra tesszük a tésztát. A papírcsíkok segítségével pedig egyszerű kiemelni a formából a pitét, főleg, ha ketten vagyunk 🙂