Eclair fánk kávékrémmel
Eclair fánk kávékrémmel
Hozzávalók
A tésztához:
- 200 gramm barna rizsliszt
- 100 gramm sertészsír
- 1 mokkáskanál só
- 250 ml víz
- 5 darab tojás
A krémhez:
- 80 gramm tejszínes pudingpor 2 csomag
- 2 darab egész tojás
- 2 darab tojásfehérje (elmaradhat)
- 6 evőkanál cukor (édesítő)
- 2 evőkanál Nescafé
- 1/2 mokkáskanál só
- 600 ml tej
- 300 ml Hulala habtejszín
A tetejére:
- 50 gramm étcsokoládé tortabevonó
Instrukciók
- A vizet a zsírral és a sóval felforraljuk, majd hozzáöntjük a lisztet, és kevergetve kb. 2 percig pirítjuk.
- Levesszük a tűzről, majd a tojásokat egyenként, lehetőleg robotgéppel, alaposan hozzákeverjük a lisztes masszához.
- Sütőpapírral ellátott sütőlapra hosszúkás rudakat nyomunk habzsákból, kicsit távolabb egymástól, mert nagyra fognak nőni. Én teáskanállal adagoltam a tésztát, aztán olajozott kanál hátával eligazgattam. A habzsák még mindig nem a barátom, másrészt, én ezt a rusztikus formát jobban szeretem, szebben megnő és reped, és végül is ez az eredeti forma.
- 200 fokra előmelegített sütőben sütjük 20 percig, majd csökkentjük a hőt 180 fokra, és további 25 percig sütjük. Az első 30 percben nem szabad kinyitni a sütőt, mert össze fognak esni.
- Amíg a tészta sül, elkészítjük a krémet. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját összekeverjük a cukor felével, majd hozzáadjuk a pudingport, a Nescafét, a sót, és egy kevés tejjel csomómentesre keverjük.
- Felöntjük a többi tejjel, és kevergetés közben, sűrűre főzzük. A maradék tojásfehérjét, és a másik 2 fehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük, és a forró pudinghoz keverjük, és még egy percig együtt főzzük. A tejszínt kemény habbá verjük, 1/3 részét a kihűlt pudingos krémhez keverjük.
- A fánkok tetejét levágjuk, az üregbe töltjük a kávés krémet, és egy kevés tejszínhabot. Visszaillesztjük a tetőt, majd a felolvasztott tortabevonót rácsorgatjuk a fánkok tetejére.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)