Eperkrémleves túrógombóccal
Eperkrémleves túrógombóccal
Hozzávalók
A leveshez:
- 500 gramm eper
- 300 ml víz
- 300 ml tejszín
- 600 ml tej
- 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék vagy forralt bor fűszerkeverék
- 5 evőkanál cukor vagy édesítő
- 40 gramm tejszínes főzős pudingpor
- ízlés szerint citromlé
- 1 teáskanál só
A gombóchoz:
- 250 gramm tehéntúró
- 3-4 evőkanál kukoricadara vagy 2-3 evőkanál cassava / gari dara
- 2-3 evőkanál cassava / gari dara
- 1 darab tojás
- 1 csipet só
A tetejére:
- ízlés szerint pirított mandulaforgács
Instrukciók
- Először a gombócokat készítjük el, sőt ha kukoricadarával készítjük, akkor akár előző este is elkészíthetjük, így biztosan nem fog szétfőni, és lesz ideje a darának felszívni a nedvességet.
- A dara mennyisége függ, a tojás nagyságától, és hogy mennyire száraz a túró. A hozzávalókat alaposan összekeverjük, majd félretesszük minimum fél órára pihenni.
- Az epret megmossuk, néhány darabot félreteszünk a tálaláshoz, a többit felkockázzuk, feltesszük főni 3 dl vízben. Hozzáadjuk a sót, a cukrot, a fűszerkeveréket és a citromlét, ízlés szerint.
- Pár percig főzzük, majd botmixerrel pürésítjük még forrón, majd hozzáadjuk a tejszínnel és a tejjel csomómentesre kevert pudingport, és még egyet forralunk rajta.
- Egy másik edényben vizet forralunk, megsózzuk, és a túrós masszából apró dió nagyságú gombócokat készítünk. A lobogó vízbe tesszük, és miután feljöttek a víz tetejére, onnantól számítva még 5 percig főzzük.
- Fogyasztás előtt a tetejét szórjuk meg pirított mandulával, és tegyünk bele néhány darabka friss epret. Nálam a pirított mandula most elmaradt.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)