Sign In

Receptek

Epres-rebarbarás pite

 

Epres-rebarbarás pite

Elkészítési idő 1 óra
Kategória Édes sütemények
Konyha Amerikai
Mennyiség 4 főre

Hozzávalók
  

A tésztához:

  • 250 gramm Miklós' Universal mix
  • 80 gramm sertészsír
  • 1/2 mokkáskanál
  • 1 darab tojás
  • 50 gramm porcukor
  • 10 gramm vaníliás cukor
  • 6 gramm sütőpor
  • 8-10 szál rebarbara
  • 1-2 evőkanál tejföl

A töltelékhez:

  • 300 gramm eper
  • 3-4 evőkanál méz
  • 10 gramm vaníliás cukor
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 1/2 darab citrom reszelt héja

Instrukciók
 

  • Tegyük a lisztet egy tálba, adjuk hozzá a zsírt és egy csipet sót, majd kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, adjuk hozzá a tojást, a sütőport, a vaníliás cukrot és a porcukrot, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze.
  • Ha túl száraz, adjunk hozzá 1-2 evőkanál tejfölt, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk, majd 1/3 részét vágjuk le, és gyúrjuk mindkét tésztát gombóccá. Ezután csomagoljuk be fóliába a tésztagombócokat, és tegyük be a hűtőbe legalább egy órára, hogy kellően lehűljenek.
  • Közben készítsük el a tölteléket. A rebarbarát tisztítsuk meg, majd vágjuk 2 cm-es darabokra. Tegyük egy lábasba, öntsük fel annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje. Ízlés szerint adjunk hozzá kristálycukrot, őrölt fahéjat, szegfűszeget, és reszelt citromhéjat, majd kb. 2 perc alatt pároljuk meg, de vigyázzunk, nehogy szétfőjön!
  • Amikor kicsit megpuhult, szűrőkanállal szedjük ki, és hűtsük ki teljesen. Az epret alaposan mossuk meg, csepegtessük le, majd daraboljuk fel. A tésztát vegyük ki a hűtőből, a nagyobbik tésztagombócot nyújtsuk ki és béleljük ki vele a piteformát (24cm-es), pakoljuk rá a kihűlt rebarbarát, és a feldarabolt epret, majd szórjuk meg a vaníliás cukorral, és csorgassuk rá a mézet.
  • Nyújtsuk ki a kisebbik tésztagombócot is, szaggassunk belőle tetszőleges formákat, és tegyük a pite tetejére.
  • Helyezzük előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten (170 C fok) süssük 30-35 percig. A sütőből kivéve hagyjuk a formában teljesen kihűlni. Tálalás előtt szórjuk meg porcukorral.  

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó édes sütemény, eper, gluténmentes, pite, rebarbara

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating