Epres-túrós kelt rétes
Epres-túrós kelt rétes
Hozzávalók
A tésztához:
- 180 gramm Miklós' Universal mix
- 70 gramm kukoricaliszt
- 20 gramm friss élesztő
- 120 ml tej vagy víz
- 1 teáskanál cukor
- 1 darab egész tojás
- 1 mokkáskanál só
- 2 evőkanál cukor
- 1 evőkanál zsír
A tészta és a sütőpapír lekenéséhez:
- 2-3 evőkanál zsír
A töltelékhez:
- 250 gramm tehéntúró
- 10 gramm vaníliás cukor
- 1 darab egész tojás
- 100 ml tejföl
- 2-3 evőkanál Cassava dara vagy útifűmaghéj
- 2-3 evőkanál cukor vagy édesítő
- 1 csipet só
- 100 gramm eper
A rudak lekenéséhez:
- 1 darab tojássárgája
- 2 evőkanál tejföl
Instrukciók
- Az élesztőt felfuttatjuk 1 teáskanál cukorral 60 ml langyos tejben.
- A liszteket belemérjük a robotgép táljába, hozzáadjuk a sót, cukrot, beindítjuk a gépet, hozzáadjuk a tojást, a felfuttatott élesztőt, a maradék langyos tejet, majd a vége felé 1 evőkanál olvasztott zsírt. Eléggé lágy tésztát fogunk kapni. Letakarjuk, langyos helyen duplájára kelesztjük.
- Közben elkészítjük a tölteléket. A túrót villával összetörjük, hozzáadjuk a többi hozzávalót, és alaposan összekeverjük.
- Amikor a tészta megkelt, egy nagyobb darab sütőpapírt, (a tepsi méretének majdnem dupláját) zsírral vagy olajjal lekenünk, és a tésztát a sütőpapíron, zsírozott kézzel, amilyen vékonyra csak tudjuk, szépen ellapítjuk, majdnem teljesen beborítva vele a papírt. Ha ragadna a tészta, zsírozzuk be a kezünket bőségesen.
- Miután a tésztát kinyújtottuk, osszuk el a tölteléket a tészta széleihez közeli 2/3 részen, szórjuk meg a megmosott, megtisztított, felaprított eperrel.
- A két szélétől indulva, a papír segítségével tekerjük fel mindkét oldalt a középrészig, majd vágjuk el hosszában, hogy 2 rúd rétes legyen.
- A tetejüket kenjük le a tejföllel összekevert tojássárgájával.
- Amíg a sütő bemelegszik 200 C fokra, pihentessük még a tésztát, majd süssük arany-barnára kb. 25 perc alatt.
- Ferdén felszeletelve, porcukorral megszórva tálaljuk.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)