Sign In

Receptek

Epres-túrós kelt rétes

 

Epres-túrós kelt rétes

Elkészítési idő 2 óra
Kategória Édes sütemények
Konyha Magyar
Mennyiség 2 rúd

Hozzávalók
  

A tésztához:

  • 180 gramm Miklós' Universal mix
  • 70 gramm kukoricaliszt
  • 20 gramm friss élesztő
  • 120 ml tej vagy víz
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 darab egész tojás
  • 1 mokkáskanál
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál zsír

A tészta és a sütőpapír lekenéséhez:

  • 2-3 evőkanál zsír

A töltelékhez:

  • 250 gramm tehéntúró
  • 10 gramm vaníliás cukor
  • 1 darab egész tojás
  • 100 ml tejföl
  • 2-3 evőkanál Cassava dara vagy útifűmaghéj
  • 2-3 evőkanál cukor vagy édesítő
  • 1 csipet
  • 100 gramm eper

A rudak lekenéséhez:

  • 1 darab tojássárgája
  • 2 evőkanál tejföl

Instrukciók
 

  • Az élesztőt felfuttatjuk 1 teáskanál cukorral 60 ml langyos tejben.
  • A liszteket belemérjük a robotgép táljába, hozzáadjuk a sót, cukrot, beindítjuk a gépet, hozzáadjuk a tojást, a felfuttatott élesztőt, a maradék langyos tejet, majd a vége felé 1 evőkanál olvasztott zsírt. Eléggé lágy tésztát fogunk kapni. Letakarjuk, langyos helyen duplájára kelesztjük.
  • Közben elkészítjük a tölteléket. A túrót villával összetörjük, hozzáadjuk a többi hozzávalót, és alaposan összekeverjük.
  • Amikor a tészta megkelt, egy nagyobb darab sütőpapírt, (a tepsi méretének majdnem dupláját) zsírral vagy olajjal lekenünk, és a tésztát a sütőpapíron, zsírozott kézzel, amilyen vékonyra csak tudjuk, szépen ellapítjuk, majdnem teljesen beborítva vele a papírt. Ha ragadna a tészta, zsírozzuk be a kezünket bőségesen.
  • Miután a tésztát kinyújtottuk, osszuk el a tölteléket a tészta széleihez közeli 2/3 részen, szórjuk meg a megmosott, megtisztított, felaprított eperrel.
  • A két szélétől indulva, a papír segítségével tekerjük fel mindkét oldalt a középrészig, majd vágjuk el hosszában, hogy 2 rúd rétes legyen.
  • A tetejüket kenjük le a tejföllel összekevert tojássárgájával.
  • Amíg a sütő bemelegszik 200 C fokra, pihentessük még a tésztát, majd süssük arany-barnára kb. 25 perc alatt.
  • Ferdén felszeletelve, porcukorral megszórva tálaljuk.  

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó édes sütemény, eper, gluténmentes, kelt tészta, rétes, túró

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating