Epres-túrós piskótatekercs
Epres-túrós piskótatekercs
Hozzávalók
A mintához:
- 2 darab tojásfehérje
- 60 gramm rizsliszt vagy Miklós' Universal mix
- 60 gramm cukor
- 60 gramm margarin
- szükség szerint ételfesték
- 5 darab tojás
A piskótához:
- 5 evőkanál rizsliszt vagy Miklós' Universal mix
- 5 evőkanál cukor
- 6 gramm sütőpor
- 250 gramm tehéntúró
A töltelékhez:
- 250 gramm eper
- 250 ml Hulala habtejszín
- 1 darab bio citrom reszelt héja
- 150 gramm cukor
- 2 púpozott evőkanál tejföl
- 50 gramm zselatin
Instrukciók
- Először a mintát rajzoljuk meg a sütőpapírra, majd a rajzolt felével lefelé tegyük a tepsibe, szépen át fog látszódni.
- Keverjük össze az olvasztott vajat a cukorral, adjuk hozzá a kemény habbá felvert tojásfehérjét, majd keverjük hozzá a lisztet és az ételfestéket. Jól keverjük el, majd habzsák (sima műanyag zacskó is megfelel, ha pici lukat vágunk rá, amikor már benne van a massza) segítségével, a színes mintát megrajzoljuk. Betesszük a hűtőbe, amíg elkészítjük a piskótát.
- A tojássárgáját kikeverjük habosra a cukorral, hozzáadjuk a lisztet, az átszitált sütőport. A fehérjéből kemény habot verünk, majd ezt is óvatosan hozzáforgatjuk, vigyázva, hogy ne törjük össze a habot.
- Elővesszük a hűtőből a tepsit a sütőpapírral, ráöntjük a piskótatésztát, és 180 C fokon 10-15 perc alatt készre sütjük. Még melegen, sütőpapírral együtt feltekerjük.
- Ha már majdnem kihűlt, elkészítjük a túrókrémet. A túrót villával összetörjük, hozzáadjuk a cukrot, a megmosott citrom reszelt héját, és összekeverjük. A tejszínből kemény habot verünk, és ezt is hozzákeverjük.
- Az epret megmossuk, a vizet leitatjuk róla, a csumáját kivágjuk, összedaraboljuk és belekeverjük a túrós krémbe. A tejfölt egy picit megmelegítjük (nem forraljuk fel), és elkeverjük benne a zselatint.
- Picit kevergessük, amíg kihűl, majd a túrós krémhez keverjük és rákenjük a tölteléket a tésztára. Feltekerjük, és a hűtőbe tesszük minimum 1 óra hosszára.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)