Erdélyi töltött karaj
Erdélyi töltött karaj
Hozzávalók
A húshoz:
- 600 gramm sertéskaraj csont nélküli
- 2 evőkanál zsír
A töltelékhez:
- 200 gramm savanyú káposzta
- 1 darab tojás
- 80 gramm főtt rizs
- 60 gramm gépsonka
- 1 mokkáskanál só
- 1/2 mokkáskanál őrölt fekete bors
- 1 mokkáskanál borsikafű
- 1 mokkáskanál szárított bazsalikom
A mártáshoz:
- 2 evőkanál napraforgóolaj
- 1 bő teáskanál rizsliszt
- 1 nagy evőkanál paradicsompüré
- 1/4 mokkáskanál só
- 1/4 mokkáskanál őrölt fekete bors
- 1 teáskanál cukor
- 100 ml fehérbor
- 50 ml víz
Instrukciók
- A káposztát, ha túl savanyú, átöblítjük, kinyomkodjuk, rövidebbre vágjuk. Egy tálban összekeverjük a főtt rizzsel, a felaprított sonkával, a tojással, a sóval és a fűszerekkel.
- A megmosott húst hosszában felszúrjuk, amennyire lehet, kitágítjuk az üreget, és belenyomkodjuk a tölteléket.
- A megtöltött húst egy serpenyőben, a zsíron, minden oldaláról átsütjük, majd egy tálba tesszük, a maradék zsírt ráöntjük, ha maradt a töltelékből, azt is mellétesszük, egy kevés vizet öntünk alá.
- Az edényt lefedjük, 200 fokra előmelegített sütőben 60 percig sütjük, majd levesszük a fedőt, és a húst, néha a szafttal meglocsolva, pirosra sütjük.
- Burgonyapüré, és felsorolt hozzávalókból készült paradicsomos mártás illik köretnek hozzá.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)