Fánk – kukoricalisztből
Fánk - kukoricalisztből
Hozzávalók
- 300 gramm kukoricaliszt
- 1 púpozott evőkanál útifűmaghéj
- 60 gramm cukor
- 0,5 darab citrom reszelt héja
- 1 mokkáskanál só
- 20 gramm friss élesztő
- 210 ml tej
- 1 darab tojás
- 30 gramm olvasztott margarin
- 1 teáskanál rum nem aroma!
Instrukciók
- Az élesztőt 1 teáskanál cukorral felfuttatjuk 100 ml langyos tejben.
- A kukoricalisztet összekeverjük az útifűmaghéjjal, a cukorral, a sóval, majd hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, a maradék langyos tejet, a felolvasztott margarint, beleütjük a tojást, és a robotgéppel néhány perc alatt jól kidolgozzuk a tésztát.
- Letakarjuk, langyos, huzatmentes helyen kb. 50 percig kelesztjük, majd enyhén lisztezett nyújtólapon kicsit átgyúrjuk. Ezután 2 cm vastagra kinyújtjuk, 6 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, a közepüket egy kissé benyomjuk. A leeső részeket újra összegyúrjuk és kiszaggatjuk.
- 20 percig pihentetjük még a fánkokat, majd közepesen forró olajban, 2-2 perc alatt mindkét oldalukat megsütjük, majd konyhai papírtörlőre szedjük, hogy a fölösleges olajat felitassuk.
- Tálaláskor porcukorral megszórjuk, ízlésünknek megfelelő lekvárral vagy nutellával kínáljuk. Ebből a mennyiségből 18 db fánk lett. Nagyon finom, kívül ropogós, belül puha tésztával.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)