Fasírozott puffasztott kölessel
Fasírozott puffasztott kölessel
Hozzávalók
- 1000 gramm sertéslapocka darált
- 1 darab nagyobb fej vöröshagyma
- 3 evőkanál napraforgóolaj
- 3 darab tojás
- 50 gramm puffasztott köles
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 teáskanál só
- 2 teáskanál fűszerpaprika
- 1 mokkáskanál őrölt kömény
- 1 mokkáskanál őrölt fekete bors
- 50 gramm puffasztott köles
- 50 ml étolaj a lekenéshez
Instrukciók
- Az apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük az olajon, a végén hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is, majd kihűtjük. A darált húst egy nagyobb tálba tesszük, hozzáadjuk a kihűlt hagymát, a tojásokat, a puffasztott kölest, a sót, a fűszerpaprikát, a köményt, a borsot, jól összekeverjük, és pár percig állni hagyjuk, hogy a köles megszívhassa magát.
- Utána félmaréknyi adagokat veszünk, tetszőleges alakúra formázzuk, lehet pogácsa, gombóc vagy hosszúkás, zsemlemorzsában (vagy puffasztott kölesben) meghempergetjük, sütőpapírral ellátott tepsire rakosgatjuk őket, olajjal lekenjük, és 180 C fokra előmelegített sütőben 60-70 perc alatt megsütjük.
- Közepesen forró olajban is meg lehet sütni, de akkor zsemlemorzsában kell meghempergetni, mert a köles hamar megég.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)