Sign In

Fedák-torta

 

Fedák-torta

Elkészítési idő 2 óra
Kategória Édes sütemények, Torta receptek
Konyha Magyar
Mennyiség 16 szelet

Hozzávalók
  

A tésztához:

  • 5 darab tojás
  • 150 gramm gesztenyemassza natúr
  • 100 gramm porcukor
  • 1/2 mokkáskanál
  • 10 gramm cukor vaníliás
  • 30 gramm vaj
  • 80 gramm étcsokoládé reszelt
  • 50 gramm gluténmentes kekszmorzsa
  • 20 gramm rizsliszt

A töltelékhez:

  • 500 ml Hulala habtejszín
  • 1 teáskanál rumaroma
  • 2 evőkanál porcukor
  • 20 gramm cukor vaníliás
  • 200 gramm gesztenyemassza natúr

A sütőlap lekenéséhez, szóráshoz:

  • 1 teáskanál vaj
  • 1 evőkanál rizsliszt

A díszítéshez:

  • 8-10 darab koktélcseresznye sárga és piros

Instrukciók
 

  • Két nagyobb darab sütőpapírt (kb. 30x30cm) megvajazunk, megszórunk liszttel, és sütőlemezre tesszük. A tésztához a reszelt csokoládét, a kekszmorzsát és a lisztet összekeverjük.
  • A gesztenyemasszát villával összetörjük, a tojások sárgájával, a sóval és a vajjal, robotgéppel simára keverjük, majd hozzáadjuk porcukor felét, a vaníliás cukrot, és alaposan összekeverjük. Apránként hozzáadjuk a lisztes-csokis keveréket is. A tojások fehérjét a maradék porcukorral kemény habbá verjük, és óvatosan, fakanállal a csokis-gesztenyés masszához forgatjuk.
  • A megvajazott-lisztezett sütőpapírra teszünk egy kerek 24-cm tortakarikát (alja nem kell), és a massza felét belekanalazzuk (kb. 8evőkanálnyit). Tetejét szépen elsimítjuk, majd 180 C fokra előmelegített sütőben 15-18 perc alatt megsütjük.
  • A massza másik felét ugyanígy sütjük meg. Ha van két azonos méretű tortakarikánk, akkor 165 fokon, légkeveréssel süssük meg a lapokat. Nem árt azonban félidőben megcserélni a sütőlemezeket, az alsót föl, a fölsőt lejjebb tenni.
  • Ha nem sikerül egyformán elosztani a masszát, a vastagabbik lapot válasszuk a torta aljának. Ha megsültek a lapok, vágjuk körbe a tésztát, vegyük le a karikát, és csúsztassuk rácsra, ott hagyjuk kihűlni.
  • A krémhez a tejszínt a porcukorral kemény habbá verjük, ha nem Hulalával készítjük, nem árt habfixálót használni. A gesztenyemasszát villával összetörjük, egy kevés tejszínhabbal és a rumaromával krémesre keverjük, majd a többi habot is óvatosan hozzáforgatjuk. Egy kevés tejszínt hagyjunk a díszítéshez.
  • A tortakarikát tegyük egy tortástálra, fektessük bele az egyik tésztalapot, kanalazzuk rá a gesztenyés-habos krémet, simítsuk egyenesre, majd tegyük rá a másik lapot. Kicsit nyomkodjuk le, kenjük meg vékonyan a tejszínnel, reszeljük rá a maradék gesztenyemasszát, díszítsük tetszőlegesen a maradék tejszínnel és a koktélcseresznyékkel.
  • Fogyasztásig tartsuk hűtőben, majd tálaláskor forró vízbe mártott késsel szeleteljük fel. 

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó édes sütemény, gesztenye, gesztenyés, gluténmentes, torta

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating