Flódni egyszerűbben
Flódni - egyszerűbben
Hozzávalók
- 400 gramm rizsliszt
- 50 gramm porcukor vagy édesítő
- 1 mokkáskanál só
- 12 gramm sütőpor
- 4 darab tojás
- 500 ml tej
- 150 gramm olvasztott vaj
A diós töltelékhez:
- 250 gramm darált dió
- 100 gramm porcukor vagy édesítő
- 180 ml tej vagy víz
- 1/4 mokkáskanál só
- 50 gramm mazsola
- 1/3 darab citrom reszelt héja
A mákos töltelékhez:
- 250 gramm darált mák
- 100 gramm porcukor vagy édesítő
- 160 ml tej vagy víz
- 1/4 mokkáskanál só
- 50 gramm mazsola
- 1/3 darab citrom reszelt héja
Az almás töltelékhez:
- 1200 gramm alma hámozatlan
- 30 gramm porcukor vagy édesítő
- 1/3 darab citrom reszelt héja
- 1 darab citrom leve
- 1 teáskanál őrölt fahéj
Instrukciók
- Keverjük össze egy tálban a lisztet, a sütőport, az édesítő felét és a só felét.
- Egy másik tálban keverjük össze a 4 tojást, a sót és az édesítő másik felét a tejjel.
- A darált diót keverjük össze az édesítővel, a sóval, a reszelt citromhéjjal, a mazsolával, majd főzzük fel kb. 180 ml vízzel. Ne legyen folyós, de jól kenhető. A mákos tölteléket is ugyanígy készítsük el, de egy kicsit kevesebb víz kell hozzá!
- Az almát mossuk és hámozzuk meg, vágjuk ki a magházát, majd reszeljük le a reszelő nagyobbik lyukán, locsoljuk meg a citromlével, és hagyjuk egy kicsit állni.
- Egy tepsi (kb. 20x30cm) alját kenjünk ki jó vastagon olvasztott vajjal. Szórjuk rá a lisztes keverék ¼ részét (kb. 110-120 gramm), majd locsoljuk meg a tojásos tej (kb. 180 gramm), és az olvasztott vaj 1/4 részével. Pár percig várjunk, hogy a liszt egy kicsit beszívja a nedvességet, majd kenjük rá óvatosan a diós tölteléket. A kanál hátával igazgassuk egyenesre.
- Ezután ismét lisztszórás, locsolás tejjel és vajjal, 2 percnyi pihenő, majd jöhet a mákos töltelék. Ezt is szépen eligazgatjuk egyenesre. Ismét liszt, tej, vaj, pihenő.
- Amíg a liszt szívja a folyadékot, az almát kicsit kinyomkodjuk, de ne teljesen szárazra, megszórjuk az édesítővel, a fahéjjal, a reszelt citromhéjjal, alaposan összekeverjük, majd rákanalazzuk a liszt tetejére, eligazgatjuk egyenesre, és ismét lisztszórás, locsolás tejjel, vajjal következik.
- Amíg a sütő bemelegszik, hagyjuk pihenni, hogy a liszt jól felszívja a nedvességet, majd 180 C fokra előmelegített sütőben 55-60 perc alatt megsütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd tetszőleges szeletekre vágva tálaljuk.
- Én 20x30-as tepsiben sütöttem, éppen csak belefért ez a mennyiség, sütés közben még meg is emelkedett. Nagyobb tepsiben nem érdemes sütni, mert nagyon nehéz lesz egyenletesen eloszlatni a tölteléket, de arra figyeljünk, hogy a tepsi oldala elég magas legyen, nehogy kifolyjon a vaj, mert füstölögni fog, ha megég.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)