Fokhagymás-fűszervajas kenyér
Fokhagymás-fűszervajas kenyér
Hozzávalók
- 110 gramm vaj
- 1/2 teáskanál fokhagymapor
- 2 teáskanál szárított petrezselyem
- 320 gramm rizsliszt vagy zabpehelyliszt
- 1 evőkanál kristálycukor
- 12 gramm sütőpor
- 1,5 teáskanál só
- 450 gramm natúr joghurt
- 50-60 ml víz ha szükséges, függ a joghurt sűrűségétől
Instrukciók
- A vajat felolvasztjuk, belekeverjük a fokhagymaport és 1 teáskanál petrezselymet, majd a 3/4 részét egy kisebb tepsibe (20x25 cm) vagy jénai tálba öntjük.
- A lisztet összekeverjük a cukorral, sütőporral, sóval, a maradék petrezselyemmel, majd hozzáadjuk a joghurtot, és összegyúrjuk. Ha sűrűbb joghurtot használtunk, egy kevés vizet még adjunk hozzá, hogy egy nagyon könnyen gyúrható, puha, kicsit ragacsos tésztát kapjunk, amit olajos kézzel nagyon jól lehet kezelni.
- A tésztát beletesszük a tepsibe, kézzel széthúzogatjuk-nyújtogatjuk, majd a maradék olvasztott vajjal meglocsoljuk. Éles késsel tetszőleges méretű négyzetekre vágjuk, de nem kell a tepsi aljáig bevágni, csak a tészta feléig.
- 200 C fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt megsütjük. Miután kivettük a sütőből, egy kicsit hagyjuk hűlni, hogy a vajat teljesen fel tudja szívni.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)