Fonott kalács
Fonott kalács
Hozzávalók
- 150 gramm Miklós' Universal mix lisztkeverék
- 100 gramm Glutenix foszlós kalács lisztkeverék
- 2x80 ml tej
- 60 gramm porcukor
- 70 gramm vaj
- 2 darab tojásfehérje
- 20 gramm friss élesztő
- 1 teáskanál kristálycukor
- 1/2 mokkáskanál só
- 1/2 darab narancs reszelt héja
- 1/2 darab citrom reszelt héja
- 1 teáskanál vaníliaaroma
- 1 darab tojássárgája a lekenéshez
Instrukciók
- A lisztet átszitáljuk, összekeverjük a sóval, a porcukorral a robotgép keverőtáljában. Az élesztőt felfuttatjuk a langyos, cukros tejben, majd hozzáadjuk a lisztes keverékhez. A citrom és a narancs héját összekeverjük a vaníliaaromával, és a liszthez keverjük.
- Ezután következik a tojásfehérje, majd hozzáadjuk a puha vajat, és a maradék langyos tejből annyit, hogy jól gyúrható tésztát kapjuk, de ne legyen lágy, mert nem fogjuk tudni összefonni, mivel kelesztés közben tovább lágyul a tészta.
- Ezután addig dagasztjuk, amíg egy teljesen homogén tésztát kapunk. A megdagasztott tésztát három gombócra osztjuk. Ha ragadna, egy pici lisztet adjunk még hozzá.
- Langyos helyen, letakarva, kelesszük egy óra alatt a duplájára. A megkelt bucikat borítsuk ki egy enyhén lisztezett felületre, gyúrjuk át, és letakarva kelesszük ismét 30 percig. Az újrakelesztett bucikból ezután sodorjunk egy-egy rudat, majd fonjuk össze.
- A sütőformát zsírozzuk és lisztezzük ki, helyezzük bele a megfont kalácsot, majd langyos helyen kelesszük egy óra hosszat, hogy a tészta teljesen megtöltse a sütőformát.
- Mielőtt betennénk a sütőbe a kalácsot, kenjük le a tojássárgájával.
- Helyezzük be a tepsit a hideg sütőbe, majd közepes hőmérsékleten (180 fok) süssük 40-45 perc alatt készre. Ha sütés közben nagyon pirulna a teteje, takarjuk le alufóliával vagy sütőpapírral, és úgy süssük tovább.
- A sütőből kivett kalácsot pár percig hagyjuk a formában, majd helyezzük rácsra, és úgy hűtsük ki teljesen.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)