Sign In

Fonott kalács

 

Fonott kalács

Elkészítési idő 40 perc
Kategória Édes sütemények, Pékáru receptek
Konyha Magyar
Mennyiség 1 db

Hozzávalók
  

  • 150 gramm Miklós' Universal mix lisztkeverék
  • 100 gramm Glutenix foszlós kalács lisztkeverék
  • 2x80 ml tej
  • 60 gramm porcukor
  • 70 gramm vaj
  • 2 darab tojásfehérje
  • 20 gramm friss élesztő
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • 1/2 mokkáskanál
  • 1/2 darab narancs reszelt héja
  • 1/2 darab citrom reszelt héja
  • 1 teáskanál vaníliaaroma
  • 1 darab tojássárgája a lekenéshez

Instrukciók
 

  • A lisztet átszitáljuk, összekeverjük a sóval, a porcukorral a robotgép keverőtáljában. Az élesztőt felfuttatjuk a langyos, cukros tejben, majd hozzáadjuk a lisztes keverékhez. A citrom és a narancs héját összekeverjük a vaníliaaromával, és a liszthez keverjük.
  • Ezután következik a tojásfehérje, majd hozzáadjuk a puha vajat, és a maradék langyos tejből annyit, hogy jól gyúrható tésztát kapjuk, de ne legyen lágy, mert nem fogjuk tudni összefonni, mivel kelesztés közben tovább lágyul a tészta.
  • Ezután addig dagasztjuk, amíg egy teljesen homogén tésztát kapunk. A megdagasztott tésztát három gombócra osztjuk. Ha ragadna, egy pici lisztet adjunk még hozzá.
  • Langyos helyen, letakarva, kelesszük egy óra alatt a duplájára. A megkelt bucikat borítsuk ki egy enyhén lisztezett felületre, gyúrjuk át, és letakarva kelesszük ismét 30 percig. Az újrakelesztett bucikból ezután sodorjunk egy-egy rudat, majd fonjuk össze.
  • A sütőformát zsírozzuk és lisztezzük ki, helyezzük bele a megfont kalácsot, majd langyos helyen kelesszük egy óra hosszat, hogy a tészta teljesen megtöltse a sütőformát.
  • Mielőtt betennénk a sütőbe a kalácsot, kenjük le a tojássárgájával.
  • Helyezzük be a tepsit a hideg sütőbe, majd közepes hőmérsékleten (180 fok) süssük 40-45 perc alatt készre. Ha sütés közben nagyon pirulna a teteje, takarjuk le alufóliával vagy sütőpapírral, és úgy süssük tovább.
  • A sütőből kivett kalácsot pár percig hagyjuk a formában, majd helyezzük rácsra, és úgy hűtsük ki teljesen.  

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó édes sütemény, fonott kalács, gluténmentes, kalács, pékáru

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating