Sign In

Franciakrémes

 

Franciakrémes

Elkészítési idő 2 óra
Kategória Édes sütemények
Konyha Francia
Mennyiség 6 főre

Hozzávalók
  

A tésztához:

  • 200 gramm Miklós' Universal mix
  • 50 gramm kukoricaliszt
  • 250 gramm vaj
  • 0,5 teáskanál
  • 1 evőkanál ételecet 10%-os
  • 125 ml hideg víz
  • szükség szerint rizsliszt a nyújtáshoz

A vaníliás krémhez:

  • 2 darab tojásfehérje
  • 1000 ml tej
  • 4 darab egész tojás
  • 200 gramm kristálycukor
  • 30 gramm vaníliás cukor
  • 130 gramm Miklós' Universal mix

A habhoz:

  • 500 ml Hulala habtejszín

A mázhoz:

  • 1 evőkanál instant kávé
  • 4 evőkanál tej
  • 200 gramm kristálycukor
  • 70 gramm vaj

Instrukciók
 

  • Kimérünk 50 gramm lisztet, 200 gramm vajat, és a gyúródeszkára tesszük. Egy késsel elkezdjük aprítani a vajat, minél apróbb kockákra, és próbáljuk összevegyíteni a liszttel.
  • Ha már késsel nem megy, akkor elkezdjük kézzel összegyúrni, de ügyeljünk, hogy a kezünk melegétől ne olvadjon meg a vaj. Amikor összeállt, egyneművé vált, lapos négyzet alakúra formáljuk, fóliába csomagoljuk és betesszük a hűtőbe.
  • A hideg vízben feloldjuk a sót, hozzáadjuk az ecetet. A maradék 200 gramm lisztet gyorsan elmorzsoljuk a maradék 50 gramm vajjal, és összedolgozzuk az ecetes, sós vízzel. Addig gyúrjuk, amíg el nem válik a kezünktől, a gyúródeszkától. Sima, egynemű, jól gyúrható tésztát kell kapnunk. Ne felejtsétek el, hogy a siker néha egy csipet liszten múlik, vagy egy csöppnyi nedvesítésen!
  • Ezt is lapos négyzet alakúra formáljuk, fóliába csomagoljuk és betesszük a hűtőbe 20 percre a vajas keverék mellé. Főleg nyáron fontos, hogy hűtőben pihenjen! A 20 perc eltelte után enyhén lisztezett gyúródeszkára helyezzük, egyik csücske nézzen felénk, és elkezdjük a csücsköket nyújtani úgy, hogy egy négylevelű lóhere alakot alkossunk. A tészta közepe maradhat egy picit vastagabb, ahová rátesszük majd a vajas keveréket. Ráhajtjuk a négy csücsköt úgy, hogy a tészta mindenütt fedje.
  • A tésztát elkezdjük ütögetni, nyomogatni a sodrófával, majd fél centi vastagságú téglalappá nyújtjuk. Ezután kezdjük el hajtogatni. A tésztát képzeletben három részre osztjuk, a bal oldali tésztarészt behajtjuk a tészta kétharmad részéig, a jobb oldali tésztarészt ráhajtjuk a középső részre, vagyis három rétegbe hajtjuk a tésztát. Ezután elforgatjuk a tésztát 90 fokkal, és ismét kinyújtjuk fél centi vastagra.
  • Most képzeletben négy részre osztjuk a tésztát, jobb oldalát és a bal oldalát is behajtjuk a közepéig, majd a két dupla részt egymásra hajtjuk. Ezután ismét 20 perc pihentetés a hűtőben. A hajtogatásokat még kétszer megismételjük a pihentetési időkkel együtt. A második, harmadik nyújtásnál picit jobban meg kell lisztezni a deszkát, hogy ne ragadjon le a tészta.
  • Amikor a harmadik hajtogatás is kész, kinyújtjuk a tésztát vékonyra, két egyforma téglalapra osztjuk, a sodrófa segítségével sütőlapra tesszük, villával megszurkáljuk, és 200 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük egymás után a két lapot.
  • Amikor a lapok megsültek, elkészítjük a vanília krémet. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját habosra keverjük a cukor felével és a vaníliás cukrokkal egy elég nagy fazékban. Hozzákeverjük a lisztet, a tejet, apránként adagolva, csomómentesre keverjük, majd gyakori kevergetés mellett sűrűre főzzük.
  • Amikor besűrűsödött, a hat tojásfehérjéből a maradék cukorral kemény habot verünk, a sárgájás krémet visszatéve a tűzhelyre, takaréklángon, a fehérjehabot belekeverjük, és még pár percig együtt főzzük. A kész krémet még melegen rásimítjuk az egyik tésztalapra, majd hagyjuk hűlni.
  • Nagyon jó a krém állaga, nem folyik el, remegős, mint a kocsonya :). Miután a vanília krém kihűlt, felverjük a tejszínhabot, és rásimítjuk. Én 5dl tejszínből csináltam, de kevesebb is elég.
  • Ezek után elkészítjük a mázat. Az instant kávét feloldjuk a tejben, hozzáadjuk a cukrot, és takaréklángon addig főzzük, amíg a cukorszemek eltűnnek, és kicsit besűrűsödik. Botmixerrel hozzákeverjük a vajat habosra, krémesre, majd gyorsan ráöntjük a mázat a másik tésztalapra, és elsimítjuk.
  • Ha kissé megszáradt a máz, késsel kockára vágjuk, és darabonként helyezzük a lapokat a tejszínhabra, így könnyen tudjuk majd szeletelni. (Ilyen szép leveles lesz a tészta).
  • Fogyasztásig lehetőleg hűtőben tároljuk.  

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó édes sütemény, franciakrémes, gluténmentes, krémes

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating