Franciakrémes
Franciakrémes
Hozzávalók
A tésztához:
- 200 gramm Miklós' Universal mix
- 50 gramm kukoricaliszt
- 250 gramm vaj
- 0,5 teáskanál só
- 1 evőkanál ételecet 10%-os
- 125 ml hideg víz
- szükség szerint rizsliszt a nyújtáshoz
A vaníliás krémhez:
- 2 darab tojásfehérje
- 1000 ml tej
- 4 darab egész tojás
- 200 gramm kristálycukor
- 30 gramm vaníliás cukor
- 130 gramm Miklós' Universal mix
A habhoz:
- 500 ml Hulala habtejszín
A mázhoz:
- 1 evőkanál instant kávé
- 4 evőkanál tej
- 200 gramm kristálycukor
- 70 gramm vaj
Instrukciók
- Kimérünk 50 gramm lisztet, 200 gramm vajat, és a gyúródeszkára tesszük. Egy késsel elkezdjük aprítani a vajat, minél apróbb kockákra, és próbáljuk összevegyíteni a liszttel.
- Ha már késsel nem megy, akkor elkezdjük kézzel összegyúrni, de ügyeljünk, hogy a kezünk melegétől ne olvadjon meg a vaj. Amikor összeállt, egyneművé vált, lapos négyzet alakúra formáljuk, fóliába csomagoljuk és betesszük a hűtőbe.
- A hideg vízben feloldjuk a sót, hozzáadjuk az ecetet. A maradék 200 gramm lisztet gyorsan elmorzsoljuk a maradék 50 gramm vajjal, és összedolgozzuk az ecetes, sós vízzel. Addig gyúrjuk, amíg el nem válik a kezünktől, a gyúródeszkától. Sima, egynemű, jól gyúrható tésztát kell kapnunk. Ne felejtsétek el, hogy a siker néha egy csipet liszten múlik, vagy egy csöppnyi nedvesítésen!
- Ezt is lapos négyzet alakúra formáljuk, fóliába csomagoljuk és betesszük a hűtőbe 20 percre a vajas keverék mellé. Főleg nyáron fontos, hogy hűtőben pihenjen! A 20 perc eltelte után enyhén lisztezett gyúródeszkára helyezzük, egyik csücske nézzen felénk, és elkezdjük a csücsköket nyújtani úgy, hogy egy négylevelű lóhere alakot alkossunk. A tészta közepe maradhat egy picit vastagabb, ahová rátesszük majd a vajas keveréket. Ráhajtjuk a négy csücsköt úgy, hogy a tészta mindenütt fedje.
- A tésztát elkezdjük ütögetni, nyomogatni a sodrófával, majd fél centi vastagságú téglalappá nyújtjuk. Ezután kezdjük el hajtogatni. A tésztát képzeletben három részre osztjuk, a bal oldali tésztarészt behajtjuk a tészta kétharmad részéig, a jobb oldali tésztarészt ráhajtjuk a középső részre, vagyis három rétegbe hajtjuk a tésztát. Ezután elforgatjuk a tésztát 90 fokkal, és ismét kinyújtjuk fél centi vastagra.
- Most képzeletben négy részre osztjuk a tésztát, jobb oldalát és a bal oldalát is behajtjuk a közepéig, majd a két dupla részt egymásra hajtjuk. Ezután ismét 20 perc pihentetés a hűtőben. A hajtogatásokat még kétszer megismételjük a pihentetési időkkel együtt. A második, harmadik nyújtásnál picit jobban meg kell lisztezni a deszkát, hogy ne ragadjon le a tészta.
- Amikor a harmadik hajtogatás is kész, kinyújtjuk a tésztát vékonyra, két egyforma téglalapra osztjuk, a sodrófa segítségével sütőlapra tesszük, villával megszurkáljuk, és 200 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük egymás után a két lapot.
- Amikor a lapok megsültek, elkészítjük a vanília krémet. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját habosra keverjük a cukor felével és a vaníliás cukrokkal egy elég nagy fazékban. Hozzákeverjük a lisztet, a tejet, apránként adagolva, csomómentesre keverjük, majd gyakori kevergetés mellett sűrűre főzzük.
- Amikor besűrűsödött, a hat tojásfehérjéből a maradék cukorral kemény habot verünk, a sárgájás krémet visszatéve a tűzhelyre, takaréklángon, a fehérjehabot belekeverjük, és még pár percig együtt főzzük. A kész krémet még melegen rásimítjuk az egyik tésztalapra, majd hagyjuk hűlni.
- Nagyon jó a krém állaga, nem folyik el, remegős, mint a kocsonya :). Miután a vanília krém kihűlt, felverjük a tejszínhabot, és rásimítjuk. Én 5dl tejszínből csináltam, de kevesebb is elég.
- Ezek után elkészítjük a mázat. Az instant kávét feloldjuk a tejben, hozzáadjuk a cukrot, és takaréklángon addig főzzük, amíg a cukorszemek eltűnnek, és kicsit besűrűsödik. Botmixerrel hozzákeverjük a vajat habosra, krémesre, majd gyorsan ráöntjük a mázat a másik tésztalapra, és elsimítjuk.
- Ha kissé megszáradt a máz, késsel kockára vágjuk, és darabonként helyezzük a lapokat a tejszínhabra, így könnyen tudjuk majd szeletelni. (Ilyen szép leveles lesz a tészta).
- Fogyasztásig lehetőleg hűtőben tároljuk.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)