Gesztenyekrémes kocka – gluténmentes

Azoknak ajánlom, akiknek van türelmük, mert nem egyszerű, de nem is lehetetlen! Óvatosan kell bánni a tésztalapokkal, mert igen törékenyek, de megéri a fáradságot, mert finomabb, mint a búzalisztes! 🙂
Gesztenyekrémes kocka - gluténmentes
Azoknak ajánlom, akiknek van türelmük, mert nem egyszerű, de nem is lehetetlen! Óvatosan kell bánni a tésztalapokkal, mert igen törékenyek, de megéri a fáradságot, mert finomabb, mint a búzalisztes! 🙂
Hozzávalók
A tésztához:
- 350 gramm rizsliszt
- 10 gramm útifűmaghéj
- 150 gramm Rama margarin
- 100 gramm porcukor
- 1 mokkáskanál só
- 1 darab tojás
- 60-70 ml tej
- 10 gramm szalalkáli
- 2-3 evőkanál étolaj
A krémhez:
- 500 ml tej
- 40 gramm vaníliás pudingpor
- 200 gramm Rama margarin
- 200 gramm porcukor
- 50 ml rum aroma is jó
- 150 gramm natúr fagyasztott gesztenyemassza
A tetejére:
- 200 gramm natúr fagyasztott gesztenyemassza
- 100 ml habtejszín
- 24 darab meggybefőtt
Instrukciók
- A lisztet és az útifűmaghéjat elmorzsoljuk a margarinnal, majd összedolgozzuk a tojással és a tejben elkevert szalalkálival. Könnyen gyúrható, nem ragacsos tésztát kell kapnunk.
- Pár percig pihenni hagyjuk, majd négy részre osztjuk, és egy étolajjal vékonyan megkent sütőpapíron 2-3 mm vékonyra nyújtjuk. Egy 20x30cm-es téglalapot kell kapnunk. Ha nagyon törne a tészta, olajjal egy kicsit kenjük le.
- A sütőpapírral együtt helyezzük a sütőlapra, és kb. 10 perc alatt süssük meg. Akkor jó, amikor a széle elkezd pirulni. A kisült tésztát hagyjuk a papíron kihűlni, és lehetőleg minél kevesebbet mozgassuk, mert elég törékeny.
- Ha kisült mind a 4 lap, elkészítjük a krémet. A pudingot főzzük sűrűre néhány perc alatt a tejjel, majd hűtsük ki. A margarint keverjük habosra a cukorral, majd adjuk hozzá a kihűlt vaníliás pudingot és a rummal összekevert, áttört gesztenyemasszát.
- A krémet a lapok közé töltjük, óvatosan lecsúsztatva a sütőpapírról, egymásra rétegezzük, és a felső lapot is megkenjük egy kevés krémmel. Ha véletlenül eltörne egy lap, nem kell pánikba esni, simán össze kell illeszteni, nem fog látszani.
- Másnapig hideg helyen pihentetjük, hogy a lapok megpuhuljanak, majd ráreszeljük a gesztenyemasszát, és kidíszítjük a habbá vert tejszínnel és meggyszemekkel.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)