Gesztenyével töltött csirkecomb
Gesztenyével töltött csirkecomb
Hozzávalók
- 6 darab egész csirkecomb
- 1 teáskanál só
A töltelékhez:
- 250 gramm gesztenyemassza natúr, fagyasztott
- 1/2 mokkáskanál só
- 2-3 evőkanál gluténmentes zsemlemorzsa
- 140 gramm darált sertéshús
- 1 darab tojás
- 1/2 mokkáskanál őrölt fekete bors
- 1/4 mokkáskanál őrölt szerecsendió
- 18-20 darab aszalt szilva mag nélküli
- 6 evőkanál napraforgóolaj
Az aszalt szilva mártáshoz:
- 500 gramm aszalt szilva kimagozott
- 2 teáskanál cukor
- 200 ml édes vörösbor
- 10 gramm vaj
- 1/2 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
- 1/2 mokkáskanál őrölt fahéj
Instrukciók
- A csirkecombokat megmossuk, megtörölgetjük, a felső combból eltávolítjuk a csontot, kicsit besózzuk, félretesszük.
- A gesztenyemasszát villával összetörjük, majd összekeverjük a darált hússal tojással, zsemlemorzsával, fűszerekkel.
- Ezt a tölteléket a csont helyére töltjük, a közepébe teszünk 2-3 szem aszalt szilvát, és hústűvel összetűzzük.
- A csirkecombokat tepsibe tesszük, az olajjal meglocsoljuk, egy kevés vizet öntünk alá, és 180 C fokra előmelegített sütőben fólia alatt sütjük kb. 45 percig, majd levesszük a fóliát, meglocsoljuk a combokat a szafttal, megfordítjuk őket, és addig sütjük fólia nélkül, amíg meg nem pirulnak (kb. 20 perc). Közben többször meglocsoljuk az olajos lével.
- Az aszaltszilva-mártáshoz a cukrot megkaramellizáljuk, hozzáadjuk a vajat, felöntjük 50 ml vízzel, és addig forraljuk, amíg a cukor felolvad. Ekkor beletesszük a szilvát, ráöntjük a bort, fűszerezzük, és a szilva állagától függően addig főzzük, amíg a szilvák kicsit megpuhulnak.
- Párolt rizzsel és a borban párolt aszalt szilvával kínáljuk (ennek hiányában nagyon finom szilvalekvárral is). Hidegen is, melegen is egyaránt finom.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)