Félbarna kenyér
Félbarna kenyér
Hozzávalók
- 100 gramm Schar Brot mix Dunkel liszt
- 150 gramm Nutri Free mix per Pane
- 10 gramm útifűmaghéj
- 6 gramm só
- 13 gramm friss élesztő vagy 3,5 gramm szárított élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 30 gramm étolaj
- 150 ml tej vagy víz
- 120-130 ml víz
Instrukciók
- Az élesztőt felfuttatjuk 100 ml langyos vízzel és 5 gramm cukorral. A robotgép táljába mérjük a liszteket, a sót és az útifűmaghéjat, apránként hozzáadjuk az élesztős vizet, a maradék langyos vizet, és a végén az olajat.
- A géppel alaposan bedagasztjuk, majd a tésztát egy olajazott, rizsliszttel beszórt jénai tálba, vagy sütőformába tesszük, a tetejét olajos kézzel elegyengetjük, néhány helyen éles késsel bevágjuk, majd betesszük az 50 C-os sütőbe kelni. Kb. 40 perc alatt a duplájára kel.
- Ekkor kivesszük, olajjal lekenjük, visszatesszük a sütőbe, közben a hőt 180 C-ra állítjuk, és kb. 50 perc alatt megsütjük.