Sign In

Gluténmentes zsemle

Zsemle 2. (Gluténmentes)
————–
Sajnos a belsejéről már nem sikerült fotót készítenem, mert mire észbe kaptam, elfogyott! 🙂
————–
8 db
90 perc
————–
15 dkg Schar mix B lisztkeverék
15 dkg Miklós’ Universal mix liszt
1 ek burgonyapehely
1 tk útifűmaghéj
1,5 tk só
1 tk cukor
3,5 g porélesztő
300 ml víz
3 ek puha kókuszzsír (vagy más zsiradék)
1 tk rizsliszt a tetejére
A lekenéshez:
1 ek étolaj
————–
1. lépés:
A tészta hozzávalóit (a kókuszzsír kivételével) dagasztógéppel összeállítjuk, majd amikor már egynemű a tészta, a kókuszzsírt is hozzáadjuk. Kb. 5-6 percig dagasztjuk, majd olajos kézzel gombócokat formázunk belőle, ezután megszórtjuk a tetejüket kevés rizsliszttel.
2. lépés:
Sütőpapíros tepsibe tesszük őket, a gázlap tetején, letakarva egy másik, mélyebb tepsivel. Így pihennek kb. 30 percig.
3. lépés:
A kelesztési idő letelte után levesszük a felső tepsit, annak belső felét vízzel lespricceljük, a zsemléket olajjal lekenjük, a vizezett tepsit visszatesszük rá, és 220 C fokos sütőben 10 percig, majd 200 C fokon még 10 percig, ezután 180 C fokon további 10 percig sütjük.
4. lépés:
Az utolsó 5 percben levesszük a felső tepsit, hogy kicsit piruljon a teteje.
5. lépés:
A művelet többé-kevésbé így zajlott, némi tapasztalatot gyűjtve a készítés során: nem ártana nagyobb tepsi, de nekem csak ekkora volt. Másrészt, óvatosan kell levenni legközelebb a felső tepsit, mert kicsapott a gőz alóla, most fújogathatom az ujjaimat. Az eredmény viszont kárpótolt 🙂

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük