Mogyoróvajas pite és házi mogyoróvaj készítés
Isteni finom kekszet lehet belőle sütni, de nem csak kekszhez jó, hanem zabpehelyhez is lehet keverni, nutella is készíthető belőle, sőt, tortaalapnak is kiváló! A pite frissen pihe-puha, omlik a szájban, de 1-2 nap után ropogós keksszé válik.
Mogyoróvajas pite és házi mogyoróvaj készítés
Hozzávalók
A mogyoróvajhoz:
- 350 gramm amerikai mogyoró héj nélkül mérve
- 3 evőkanál mogyoróolaj hiányában: napraforgóolaj
- 1/2 mokkáskanál só
- 3 evőkanál méz
A mogyoróvajas pitéhez:
- 400 gramm mogyoróvaj mogyoródarabos
- 100 gramm barnacukor
- 4 darab tojás
- 10 gramm szódabikarbóna kb. 2 mokkáskanál
- 150 gramm étcsoki-csepp
Instrukciók
- A mogyoróból 50 grammot elveszünk, a többit finomra ledaráljuk. Késes aprítóba szórjuk, ennek hiányában egy mélyebb, magas falú edénybe, és botmixerrel elkezdjük aprítani, krémessé keverni.
- Közben hozzáadjuk az olajat és a mézet. A sót érdemes 1 mokkáskanál vízben feloldani, mielőtt hozzáadjuk. Néhány perc után krémes állagúvá fog válni a mogyoró.
- A félretett 50 gramm mogyorót darabosra daráljuk, és a végén a kész mogyoróvajhoz keverjük, így isteni finom kekszet lehet készíteni belőle.
- A mogyoróvajas pitéhez a mogyoróvajat összekeverjük a cukorral, a tojásokkal, a szódabikarbónával, végül az étcsoki-cseppel.
- Sütőpapíros tepsire (37x27 cm) öntjük, 1 cm vékonyan elterítjük, majd 180°C fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük.
- Miután megsült, kisebb négyzetekre felvágjuk, de használhatjuk tortalapnak is, tetszőleges krémmel megkenve.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)