Sign In

Receptek

Narancsos-citromos szelet (Gluténmentes)

Narancsos-citromos szelet (Gluténmentes)

narancsos citromos szelet gluténmentes recept mentes magazin
Narancsos-citromos szelet – gluténmentes recept – Mentes Magazin

Az ételfesték helyett használhatunk céklaport és sáfrányt, de akár el is hagyhatjuk, bár kicsit megszínezve a tésztát és a krémet, sokkal mutatósabb eredményt érhetünk el.

narancsos citromos szelet gluténmentes recept mentes magazin

Narancsos-citromos gluténmentes sütemény

Összesen 2 óra
Kategória Édes sütemények
Konyha Magyar
Mennyiség 22 szelet

Hozzávalók
  

A tésztához:

  • 4 darab tojás
  • 6 evőkanál kristálycukor
  • 1/2 mokkáskanál
  • 1 darab nagyobb narancs leve és reszelt héja
  • 2 csepp piros és sárga ételfesték elmaradhat
  • 120 gramm Miklós' Universal mix liszt
  • 6 gramm  sütőpor

A krémhez:

  • 500 ml tej
  • 40 gramm vaníliás pudingpor
  • 3 evőkanál rizsliszt
  • 1/2 mokkáskanál
  • 70 gramm porcukor
  • 200 gramm vaj
  • 1 darab citrom reszelt héja és leve
  • 2 csepp sárga ételfesték elmaradhat

A töltéshez:

  • 20 darab gluténmentes piskótatallér
  • 200 ml narancslé frissen facsart a legjobb
  • 1 evőkanál méz

A lekenéshez:

  • 5 evőkanál sárgabaracklekvár

A tetejére:

  • 100 gramm fehér csokoládé
  • 2 evőkanál színes díszítő cukor

Instrukciók
 

  • A krém elkészítésével kezdjük, hogy legyen ideje kihűlni, mire a tésztalap megsül.
  • A pudingot összekeverjük a liszttel és a sóval, csomómentesre keverjük a tejjel, majd kevergetés mellett, kis lángon, jó sűrűre főzzük, kihűtjük.
  • Alacsonyabb sebességre állítjuk a gépet, hozzáadjuk a narancslevet, a lereszelt narancshéjat, az ételfestéket, majd apránként a sütőporral elkevert lisztet.
  • A piskótalaphoz az egész tojásokat a cukorral, sóval a robotgép táljában sűrű krémes-habosra keverjük a gép legnagyobb fokozatán, kb. 5 perc alatt.
  • Vajjal megkent sütőpapírral bélelt nagyobb méretű tepsibe (27x37 cm) öntjük a viszonylag híg masszát, elegyengetjük, majd 180°C-ra előmelegített sütőben 10 perc alatt megsütjük.
  • Kivesszük a sütőből, rácsra csúsztatjuk, és kihűtjük, a sütőpapírt lehúzzuk.
  • A krémhez a puha vajat habosra keverjük a porcukorral, hozzáadjuk a kihűlt pudingot, a citromlevet (kóstoljuk), a lereszelt citromhéjat, és 1-2 csepp sárga ételfestéket. Jó habosra kikeverjük, majd 2-3 evőkanálnyit kiveszünk belőle, és félretesszük.
  • A piskótalapot hosszában elfelezzük, az egyik felét tálcára tesszük, megkenjük a baracklekvár felével, majd a lekvár tetejére kenjük a citromos krém felét.
  • A narancslét összekeverjük a mézzel, a piskótakorongokat belemártjuk, egy picit hagyjuk, hogy felszívja a lét, de ne áztassuk el, rakosgassuk a krémre, majd kenjük rá a maradék krémet.
  • Kenjük meg a másik piskótalapot is lekvárral, és fordítsuk rá a lekváros felével a krém tetejére. Kicsit nyomkodjuk le a tésztát, majd tegyük be a hűtőbe, amíg elkészül a tetejére a csokikrém.
  • A fehér csokit olvasszuk fel egy forró vízbe állított nagyobb bögrében, majd vegyük ki, és még melegen keverjük hozzá a félretett pudingos krémet, majd csorgassuk egyenletesen a piskótalap tetejére, igazítsuk egyenesre.
  • Tegyük vissza a hűtőbe néhány órára, majd, amikor kicsit már megszilárdult, szórjuk meg a díszítő cukorral. Rögtön ne szórjuk meg, miután rácsorgattuk, különben a cukor szét fog ázni!
  • Miután a krém kellőképpen megdermedt, forró vízbe mártott késsel szeleteljük fel.

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó citromos, gluténmentes, narancs, sütemény, szelet

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating