Gombás galuska – szénhidrát-csökkentett
Gombás galuska
Hozzávalók
A galuskához:
- 180 gramm 12%-os tejföl
- 2 darab tojás
- 1 mokkáskanál só
- 100 gramm zabpehelyliszt (jelölten gluténmentes)
- 2 evőkanál útifűmaghéj (kb. 15 gramm)
A tetejére:
- 60 gramm füstölt szalonna
- 250 gramm csiperkegomba
- 1/2 mokkáskanál só
- 1/4 mokkáskanál őrölt fekete bors
- 150 ml 12%-os tejföl
- 60 gramm juhtúró
A hagymakarikákhoz:
- 1 fej nagyobb vöröshagyma
- 1 teáskanál kukoricaliszt vagy zabpehelyliszt
- 200 ml napraforgóolaj a sütéshez
- 1 fej kisebb lilahagyma a tálaláshoz
Instrukciók
- A galuskához összekeverjük a tejfölt, a tojásokat, a sót, majd hozzákeverjük a zabpehelylisztet és az útifűmaghéjat, majd 15 percre félretesszük, hogy az útifűmaghéj felszívja a nedvességet.
- Ezután a galuskát lobogó forró vízbe szaggatjuk, 1-2 percig főzzük, majd leszűrjük, a jénai tálba öntjük, és összekeverjük a szalonnazsírral. A galuska tetején elosztjuk a megpirított gombát, a tejfölös juhtúrót, végül megszórjuk a szalonnapörccel.
- 200 C fokra előmelegített sütőben sütjük kb. 30 percig. Amíg a galuska sül, megtisztítjuk, felszeleteljük a vöröshagymát, megforgatjuk a lisztben, majd forró olajban pár perc alatt ropogósra sütjük.
- A feltéthez a szalonnát apró kockára vágjuk, kiolvasztjuk a zsírját, majd a pörcöket kivesszük, a zsír egy részét egy jénai tálba öntjük, a maradék zsírra tesszük a felaprított gombát, kicsit megsózzuk, borsozzuk, majd közepes lángon addig pároljuk, sütjük, amíg a lé eltűnik alóla. Közben a juhtúrót villával összetörjük, csipetnyit megsózzuk, majd összekeverjük a tejföllel.
- Tálaláskor a megsült galuskára szórjuk a sült vöröshagymát, és a vékony szeletekre vágott nyers lila hagymát. Ne hagyjátok el a hagymákat, főleg a lila hagymát, mert az adja meg ennek az ételnek az igazi ízét, azzal együtt teljes! (Össz: 1676 Kcal; 82.6 Ch). (10dkg: 168 Kcal; 8,3 Ch).
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)