Gombás tokány
Gombás tokány
Hozzávalók
- 600 gramm marhalapocka
- 1 darab nagyobb vöröshagyma
- 5 evőkanál napraforgóolaj
- 2 teáskanál só
- 1 mokkáskanál őrölt fekete bors
- 3 gerezd fokhagyma
- 100 ml száraz fehérbor
- 1 evőkanál sűrített paradicsom
- 300 gramm csiperkegomba
- 1 teáskanál morzsolt majoránna
- 200 ml tejföl
- 1 evőkanál rizsliszt
- 1 csokor kis petrezselyem
Instrukciók
- A húst a rostjaira merőlegesen kisujjnyi csíkokra szeleteljük. Az apróra vágott hagymát megdinszteljük az olajon, majd hozzáadjuk a húst, és kevergetve, fehéredésig sütjük.
- Ezután megsózzuk, borsozzuk, zúzott fokhagymával ízesítjük, és 50 ml vizet öntünk alá. Lefedve, kis lángon, vajpuhára pároljuk (kb. 90 perc). Közben gyakran megkeverjük, és ha a levét elfőtte, mindig csak egy kevés vizet öntünk alá, mert akkor jó, ha többször a zsírjára sül, mielőtt elkészül.
- A bor a vége felé kerül bele a paradicsompürével együtt. Fontos, hogy mindig rövid lében pároljuk, nehogy olyan íze legyen, mint a főtt húsnak. Miután a hús megpuhult, hozzáadjuk a megtisztított, felszeletelt gombát, a majoránnával és egy kevés sóval fűszerezzük.
- Amíg a gomba párolódik a lében, a lisztet simára keverjük a tejföllel, és a gombás tokányt ezzel behabarjuk, 1-2 percig főzzük. A végén megszórjuk a felaprított petrezselyemmel.
- Párolt rizzsel tálaljuk.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)