Sign In

Receptek

Gombás tokány

 

Gombás tokány

Elkészítési idő 2 óra 30 perc
Kategória Főétel
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre

Hozzávalók
  

  • 600 gramm marhalapocka
  • 1 darab nagyobb vöröshagyma
  • 5 evőkanál napraforgóolaj
  • 2 teáskanál
  • 1 mokkáskanál őrölt fekete bors
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 100 ml száraz fehérbor
  • 1 evőkanál sűrített paradicsom
  • 300 gramm csiperkegomba
  • 1 teáskanál morzsolt majoránna
  • 200 ml tejföl
  • 1 evőkanál rizsliszt
  • 1 csokor kis petrezselyem

Instrukciók
 

  • A húst a rostjaira merőlegesen kisujjnyi csíkokra szeleteljük. Az apróra vágott hagymát megdinszteljük az olajon, majd hozzáadjuk a húst, és kevergetve, fehéredésig sütjük.
  • Ezután megsózzuk, borsozzuk, zúzott fokhagymával ízesítjük, és 50 ml vizet öntünk alá. Lefedve, kis lángon, vajpuhára pároljuk (kb. 90 perc). Közben gyakran megkeverjük, és ha a levét elfőtte, mindig csak egy kevés vizet öntünk alá, mert akkor jó, ha többször a zsírjára sül, mielőtt elkészül.
  • A bor a vége felé kerül bele a paradicsompürével együtt. Fontos, hogy mindig rövid lében pároljuk, nehogy olyan íze legyen, mint a főtt húsnak. Miután a hús megpuhult, hozzáadjuk a megtisztított, felszeletelt gombát, a majoránnával és egy kevés sóval fűszerezzük.
  • Amíg a gomba párolódik a lében, a lisztet simára keverjük a tejföllel, és a gombás tokányt ezzel behabarjuk, 1-2 percig főzzük. A végén megszórjuk a felaprított petrezselyemmel.
  • Párolt rizzsel tálaljuk.  

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó főétel, gluténmentes, gomba, hús, tokány

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating