Sign In

Receptek

Gombás túrógombóc

 

Gombás túrógombóc

Elkészítési idő 1 óra
Kategória Sós sütemények
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre

Hozzávalók
  

A gombócokhoz:

  • 250 gramm félzsíros tehéntúró
  • 2 darab tojás
  • 100 gramm rizsdara vagy zabdara
  • 1 mokkáskanál só
  • 50 gramm vaj

A töltelékhez:

  • 1 evőkanál étolaj
  • 1 csokor újhagyma vagy 1 kisebb vöröshagyma
  • 200 gramm csiperkegomba
  • 1 mokkáskanál só
  • 1/4 mokkáskanál őrölt fekete bors
  • 1 evőkanál aprított petrezselyem

A mártáshoz:

  • 2 evőkanál étolaj
  • 1 fej kisebb vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 teáskanál fűszerpaprika
  • 2 darab zöldpaprika
  • 1 darab paradicsom
  • 1 teáskanál só
  • 1/2 mokkáskanál őrölt fekete bors
  • 1 púpos evőkanál aprított kapor
  • 2 teáskanál rizsliszt
  • 175 gramm tejföl
  • 100 ml víz

Instrukciók
 

  • A túrót villával összetörjük, hozzáadjuk a két tojást, a sót, a puha vajat, és alaposan kikeverjük. Ezután belekeverjük a darát is, majd betesszük a hűtőbe 1-2 órára, de lehet egy egész éjszakára is.
  • A töltelékhez az olajon megdinszteljük a felaprított újhagymát, majd hozzáadjuk a nagyon apróra vágott gombát. Sózzuk, borsozzuk, és addig sütjük, amíg minden folyadék elpárolog alóla. A vége felé a petrezselymet is belekeverjük, majd kihűtjük.
  • A mártáshoz szintén megdinszteljük az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, meghintjük a fűszerpaprikával, majd rászórjuk a felaprított zöldpaprikát és paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk, majd fedő alatt puhára pároljuk.
  • A lisztet simára keverjük a tejföllel és a kaporral, hígítjuk 1dl vízzel, majd besűrítjük vele a mártást. Ha szükséget, a sót még pótoljuk.
  • A gombócokhoz a túrós masszából 1 evőkanálnyit kiveszünk, gombóccá formáljuk, a közepét benyomjuk, és 1 teáskanálnyi gombát töltünk bele, majd visszagömbölyítjük gombóccá.
  • Forrásban lévő sós vízbe tesszük, és kb. 7-8 perc alatt megfőzzük, majd leszűrjük a gombócokat.
  • Tálaláskor a gombócokat tányérra tesszük, majd körülöntjük a kapros-paprikás mártással.
  •  

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó gluténmentes, gomba, gombóc, sós sütemény, túró, túrógombóc

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük