Gombás túrógombóc
Gombás túrógombóc
Hozzávalók
A gombócokhoz:
- 250 gramm félzsíros tehéntúró
- 2 darab tojás
- 100 gramm rizsdara vagy zabdara
- 1 mokkáskanál só
- 50 gramm vaj
A töltelékhez:
- 1 evőkanál étolaj
- 1 csokor újhagyma vagy 1 kisebb vöröshagyma
- 200 gramm csiperkegomba
- 1 mokkáskanál só
- 1/4 mokkáskanál őrölt fekete bors
- 1 evőkanál aprított petrezselyem
A mártáshoz:
- 2 evőkanál étolaj
- 1 fej kisebb vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 teáskanál fűszerpaprika
- 2 darab zöldpaprika
- 1 darab paradicsom
- 1 teáskanál só
- 1/2 mokkáskanál őrölt fekete bors
- 1 púpos evőkanál aprított kapor
- 2 teáskanál rizsliszt
- 175 gramm tejföl
- 100 ml víz
Instrukciók
- A túrót villával összetörjük, hozzáadjuk a két tojást, a sót, a puha vajat, és alaposan kikeverjük. Ezután belekeverjük a darát is, majd betesszük a hűtőbe 1-2 órára, de lehet egy egész éjszakára is.
- A töltelékhez az olajon megdinszteljük a felaprított újhagymát, majd hozzáadjuk a nagyon apróra vágott gombát. Sózzuk, borsozzuk, és addig sütjük, amíg minden folyadék elpárolog alóla. A vége felé a petrezselymet is belekeverjük, majd kihűtjük.
- A mártáshoz szintén megdinszteljük az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, meghintjük a fűszerpaprikával, majd rászórjuk a felaprított zöldpaprikát és paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk, majd fedő alatt puhára pároljuk.
- A lisztet simára keverjük a tejföllel és a kaporral, hígítjuk 1dl vízzel, majd besűrítjük vele a mártást. Ha szükséget, a sót még pótoljuk.
- A gombócokhoz a túrós masszából 1 evőkanálnyit kiveszünk, gombóccá formáljuk, a közepét benyomjuk, és 1 teáskanálnyi gombát töltünk bele, majd visszagömbölyítjük gombóccá.
- Forrásban lévő sós vízbe tesszük, és kb. 7-8 perc alatt megfőzzük, majd leszűrjük a gombócokat.
- Tálaláskor a gombócokat tányérra tesszük, majd körülöntjük a kapros-paprikás mártással.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)