Grízes krémes
Grízes krémes
Hozzávalók
A tésztához:
- 6 darab tojás
- 6 gramm sütőpor
- 50 ml étolaj
- 1 mokkáskanál só
- 8 evőkanál cukor vagy édesítő
- 8 evőkanál rizsliszt
- 1 evőkanál kakaópor
A krémhez:
- 600 ml tej
- 8 púpozott ek rizsdara
- 100 gramm porcukor vagy porrá őrölt édesítő (2x50 gramm)
- 200 gramm vaj vagy margarin
Instrukciók
- A tésztához szétválasztjuk a tojásokat, majd a sárgáját az édesítő felével habosra keverjük. Hozzáadjuk az olajat, a sütőport, a sót és a kakaóport.
- A tojások fehérjét kemény habbá verjük a maradék édesítővel, a tojássárgájás krémhez keverjük óvatosan, majd a lisztet is apránként hozzáadjuk.
- A masszát egy kb. 35x22 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, a tetejét elsimítjuk, majd előmelegített sütőben 180 C fokon, tűpróbáig sütjük (kb. 15-20 perc). Amikor kihűlt, kettévágjuk.
- A krémhez a tejet az édesítővel felforraljuk, a darát hozzáadjuk, és addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Időnként megkeverve hagyjuk kihűlni.
- A vajat a porrá őrölt édesítővel és a vaníliás cukorral (édesítővel) habosra keverjük, majd a kihűlt rizsdarás krémmel összekeverjük.
- A krém kétharmadát a lapok közé töltjük, a másik részét pedig a tetejére kenjük. A tetejét ízlés szerint díszíthetjük, én díszítő cukorral szórtam meg, de lehet kakaóporral is.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)